Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Nat over Kreta (1957)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Michael Powell og Emeric Pressburger
Medvirkende: Dirk Bogarde, David Oxley, Marius Goring m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 12. maj 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Under anden verdenskrig var Kreta en stor del af krigen besat af tyske tropper. Kreta havde dog en stærk modstandsbevægelse, der gjorde sit til at gøre livet for tyskerne surt og besværligt. Og til deres hjælp havde de en række engelske soldater.

For at demoralisere fjenden yderligere, beslutter en gruppe engelske soldater under ledelse af major Patrick Fermor (Dirk Bogarde) og kaptajn W. Stanley Moss (David Oxley) sig for at kidnappe lederen af de tyske besættelsestropper, general Kreipe (Marius Goring), og sende ham til Cairo i Egypten, hvor englænderne i denne del af krigen har magten.

Selve kidnapningen, der nærmest foregår for næsen af den tyske generals tropper, forløber nærmest uden problemer. Nu kommer så den svære del med at få fragtet generalen tværs over Kreta og få ham sendt ham med et skib mod Cairo. Turen over Kreta går nemlig over bjergene.

De tyske tropper igangsætter selvfølgelig en kæmpe eftersøgning af deres general. Ikke kun til lands, men også til vands og i luften. Desuden gør generalen sit bedste for at efterlade spor på turen over bjergene og bestikke sig til at slippe bort fra sine kidnappere.

Nat over Kreta (Ill Met by Moonlight) er filmet i naturskønne omgivelser og flertallet af scener er optaget i det fri. Det er dog ikke den græske ø, der lagt natur til optagelserne, idet der i stedet er filmet i blandt andet de franske og italienske alper. Det gør dig ikke omgivelserne mindre troværdige.

Men, selv om filmen er baseret på virkelige hændelser fra anden verdenskrig, kan det af og til være svært at tro på historien. Det er lidt for meget engelsk, underspillet humor og stiv overlæbe i ellers alvorlige situationer. De enkelte skuespillere kommer heller ikke igennem som 100 procent troværdige. Der er alt for ofte lidt "lad os få scenen i kassen og komme videre til næste" over det.

Alligevel fænger Nat over Kreta. Måske fordi en lille håndfuld englændere, assisteret af modstandsfolk, slipper godt fra deres forehavende. Måske grundet de flotte omgivelser. Eller kombinationen og at det trods alt er en virkelig hændelse, der har dannet grundlaget for filmen.

Som helhed betragtet er Nat over Kreta ikke et filmisk kunstværk, men som krigsfilm, der tager udgangspunkt i faktuelle begivenheder, betragtet, er den slet ikke så dårlig endda. I samlingen af krigsfilm vil den sagtens kunne begå sig, da den om ikke andet er med til at fortælle et stykke historie.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017