Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Mustang (2015)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Deniz Gamze Ergüven
Medvirkende: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu,Tugba Sunguroglu m.fl.
Varighed: 93 minutter
  Originalsprog: Tyrkisk
Distributør: Scanbox
Udgivet: 4. august 2016
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Fem søstre bor hos deres bedstemor og hendes søn, Erol, efter deres forældre er døde.

De bor i en lille tyrkisk landsby, hvor traditionerne og kulturen holdes i hævd. De går alle i skole og er som alle andre piger. Men en dag på vej hjem fra skole,pjatter pigerne med en flok drenge på stranden. Det giver fæle konsekvenser.

De fem søstre, Sonay (Ilayda Akdogan), Selma (Tugba Sunguroglu), Ece (Elit Iscan), Nur (Doga Zeynep Doguslu) og den yngste, Lale (Günes Sensoy), må stå skoleret for bedstemoderen. De har vanæret familiens gode navn og rygte. De har lokket til fordærv og måske ødelagt deres chancer for at blive gift.

Derfor bliver deres frihed lidt efter lidt indskrænket. Der kommer flere og flere tremmer for vinduer og døre. Skolen bliver droppet og de må nu gå i uformelige, brune, kedelige kjoler. Alt vesterligt såsom telefoner, tv, computere, make-up og almindeligt tøj bliver forbudt.

Hjemmet bliver omdannet til en "konefabrik", hvor pigerne bliver undervist i blandt andet madlavning og syning. Alt det en god kone skal kunne og bliver forventet af.

Men alle fem er frihedselskende og oprørske. De vil ikke underlægges de gamle normer og traditioner, men derimod have lov til at være ganske almindelige piger med skole, fritid og et frit liv ... Men bryllupsforberedelserne fortsætter og friheden synes så langt borte.

Mustang er et ualmindeligt spændende drama fra en kultur, der ligger milevidt fra i hvert fald min. Og jeg nød hvert minut af filmen. Historien er godt skruet sammen, og man føler med disse piger.

Skuespillet er fint. Alle virker yderst troværdige. Samspillet mellem pigerne er fint skildret. Deres gradvise forvandling fra at være "frie" piger til at være "lydige" og "ydmyge" kvinder, er knugende og dog aner man deres oprør ulme mere og mere.

Samspillet mellem bedstemor (Nihal G. Koldas) og hendes søn Erol (Ayberk Pekcan) er interessant. Den gamle kone, der i starten har tilladt pigerne at være lidt mere frie og dog har forsøgt at opdrage dem efter traditionerne, må stå til regnskab hos sin søn, der bebrejder hende alskens ulykker.

Det er instruktøren Deniz Gamze Ergüvens debut indenfor spillefilm, og hun er en kvinde, der er værd at holde øje med fremover. Hun har noget på hjerte og har evnen til at formidle det.

Mustang fortjener at komme ud til et bredt publikum, da den rummer så mange forskellige kvaliteter. Det er en af den slags film, hvor man bare har lyst til at vide mere.

Man bliver nysgerrig efter, hvordan det kommer til at gå søstrene i fremtiden, og hvad der videre sker med dem. Hvordan de håndterer det liv, de nu engang har fået mere eller mindre ufrivilligt.

Mustang var nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film, hvor også Tobias Lindholms Krigen var nomineret. Det blev nu ungarske Sauls Søn, der løb med statuetten. Derudover har Mustang vundet 39 internationale filmpriser samt yderligere 47 nominationer.

Jeg kan på det varmeste anbefale Mustang. Det bliver ikke sidste gang, jeg sætter den i afspilleren. Det er en fængende historie med spænding, drama, humor og glimt i øjet.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017