Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Motorvejen USA (1971)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Monte Hellman
Medvirkende: James Taylor, Dennis Wilson, Warren Oates, Laurie Bird m.fl.
Varighed: 102 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 3. februar 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Motorvejen USA (Two-Lane Blacktop) er en temmelig anderledes film. Ikke kun er filmen uden den store dialog, men der er ret beset heller ikke den store handling. Alligevel formår den at fænge, næsten fra start til slut.

Filmen udspiller sig i starten af 1970'erne og plottet er henlagt til de nærmest uendelige landevejsstrækninger i det sydøstlige USA. Her stifter man som seer bekendtskab med de to venner The Driver (James Taylor) og The Mechanic (Dennis Wilson).

De to lever mere eller mindre på landevejene i deres tunede og modificerede Chevrolet 1955, hvor de konstant er på jagt efter rusen og pengene ved at køre om kap mod ligesindede. De samler undervejs en pige, The Girl (Laurie Bird), op. Efter at have haft sex med begge fyrene på forskellige moteller, følger hun med som et passivt vedhæng.

På en tankstation møder trioen den midaldrende fører, G.T.O. (Warren Oates), af en næsten ny Pontiac GTO. G.T.O. elsker at fortælle om sine evner bag rattet og sin muskelsvulmende bil, ikke mindst til den række af tomlere, han tager med på sin vej.

I fællesskab bliver de enige om at køre de to biler om kamp. En tur næsten tværs over USA til nationens hovedstad, Washington. Gevinsten i løbet skal være modstanderens bil.

Det er i grove træk plottet, selv om målet for rejsen på de støvede og ofte ensomme landeveje hurtigt fortaber sig i oplevelserne undervejs. Trøstesløse rastesteder, tankstationer og spisesteder, og lige så anonyme individer uden de store ambitioner eller drømme.

Filmen holder i høj grad fokus på bilerne og turen, men viser lige så meget omgivelserne. Og så fokuserer den på The Driver og The Mechanics nærmest maniske higen efter kapløb og nemme penge.

Motorvejen USA er på mange måder en debutfilm. Hele tre af hovedpersonerne optræder således for første gang på det hvide lærred. Det er de to musikere James Taylor, sanger i Fire and Rain, og Dennis Wilson, trommeslager i Beach Boys, samt modellen Laurie Bird.

Filmen blev lanceret som det firehjulede modstykke til Easy Rider, der også er et tidsbillede af en søgen efter det dybere formål med livet samt en skildring af tidens USA uden for de store byer, om end Motorvejen USA er mere observerende i sin måde at fremstille samfundet på.

Filmen er med tiden blevet lidt af en kult-klassiker, hvilket ikke mindst skyldes de mange følelser, som instruktøren, Monte Hellman, formår at formidle med et minimum af dialog og handling. Der er dog ingen tvivl om, at den fængslende musik af blandt andre The Doors er med til at løfte det samlede indtryk.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017