Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Moby Dick (1956)
 
 
  Genre: Eventyr
Instruktør: John Huston
Medvirkende: Gregory Peck, Richard Basehart, Friedrich von Ledebur, Orson Welles m.fl.
Varighed: 110 minutter
  Originalsprog: Amerikansk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 3. juni 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
I det Herrens år 1841 ankommer Ismael (Richard Basehart) til den lille havneby New Bedford med en ting i tankerne: At komme til havs og det skal være på en hvalfangerbåd.

Han indlogerer sig på kroen Spouter Inn og kommer til at dele værelse med høvdingen Queequeg (Friedrich von Ledebur). De bliver hurtigt venner og sammen får de hyre på hvalfangerbåden Pequod under ledelse af den frygtindgydende Kaptajn Ahab (Gregory Peck).

Kaptajn Ahab er en plaget mand med mange ar på sjæl og krop. Forårsaget af hans møde med hvalernes konge: Den store hvide hval, Moby Dick.

Det eneste Kaptajn Ahab ønsker, er at dræbe denne hvide hval, der er skyld i hans manglende ben. Sammen med sin modige besætning sættes kursen mod Det Indiske Ocean, hvor Moby Dick efter udregningerne må befinde sig.

Det bliver en færd på godt og ondt. Det er ikke blot en rejse mod et givent mål, det bliver også en rejse i de respektive besætningsmedlemmers sind og mørke sider ...

Selve romanen Moby Dick, skrevet af Herman Melville, udkom i 1851 og blev ikke en videre succes. Det var først mange år senere, efter Melvilles død i 1891, romanen blev genopdaget og nu regnes for en af amerikansk litteraturs største romaner.

Instruktøren, John Huston, tog romanforlægget op og med Ray Bradbury, forfatteren til blandt andet Fahrenheit 451, som forfatter til filmmanuskriptdelen, blev Moby Dick en succes i 1956. Filmen vandt fire internationale priser og er blevet betegnet som en af de bedste amerikanske film nogensinde.

Moby Dick er en god historie for alle aldre. Og det gør det kun endnu bedre, at nogle af datidens største stjerner, som Gregory Peck, Richard Basehart og, i en lille rolle, Orson Welles giver imponerende præstationer.

Der er nok af drama, eventyr, helte og spænding i Moby Dick, og de 110 minutter filmen varer, fløjter afsted. Jeg kan varmt anbefale at sætte Moby Dick i afspilleren. Selvom det er en ældre film, holder den stadig og er absolut værd at se eller gense.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017