Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Midway (1976)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Jack Smight
Medvirkende: Vahrlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Robert Mitchum m.fl.
Varighed: 126 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 3. maj 2010
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Året er 1942 og krigen i Stillehavet raser. USA er fortsat ved komme sig over det overraskende japanske angreb på flådebasen Pearl Harbour, der har trukket USA ind i anden verdenskrig.

De japanske flådestyrker har udset sig Midway-øerne som det næste mål. Øerne kan nemlig være springbrædtet til en invasion af det amerikanske fastland.

Styrkemæssigt er amerikanerne underlegne. Men til gengæld er det delbist lykkedes dem at knække japanernes koder, hvilket giver dem en strategisk fordel.

Samtidig gør amerikanerne for første gang brug af sin flådes fly. Detv skal vise sig at få en afgørende betydning for slagets udfald.

Midway forsøger at belyse slaget om midt-Stillhavet set med såvel amerikanske som japanske øjne. Det gør selvfølgelig filmen historisk interessant.

Filmen er da også krydret med en del originale filmklip fra perioden. Ligeledes er der lavet flotte genskabelser af mange af de faktiske hændelser. Ganske godt - så langt ...

Midway skæmmes desværre af, hvad der ligner genbrug flere steder. Uden at kunne sætte en egentlig finger på det, så virker flere scener som noget, der allerede har været brugt i andre film om samme krig.

Jeg bed dog særligt mærke i, at flere af de ellers ganske flotte scener med japanske og, særligt, amerikanske kampfly gentog sig en del gange i løbet af de ldit over to timer, filmen ruller over skærmen.

En sidehistorie om ulykkelig kærlighed mellem en af de amerikanske piloter og en amerikansk pige af japansk afstamning, der står til at blive deporteret til Japan, tilfører ikke filmen meget mere end tomgang i forhold til den reelle historie. Det kunne sagtens være udeladt og tiden brugt bedre.

Til gengæld skorter det ikke på stjerneskuespillere. Dem er der nemlig så mange af, at instruktøren nærmest har kunnet "fodre svin" med dem. Men de gør det glimrende i deres respektive roller.

Alt i alt er instruuktøren, Jack Smight, sluppet ganske godt fra at sætte billeder på dette historiske slag. Desværre trækker genbrug og en temmelig uvedkommende sidehistorie ned i den endelige vurdering.

Men set med historiske briller og som krigsfilm betragtet, er der masser af guf at komme efter. Så er den næsten et must i DVD-samlingen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017