Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Michael Kohlhaas (2013)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Arnaud Des Palliéres
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot m.fl.
Varighed: 111 minutter
  Originalsprog: Fransk/occitansk/tysk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 20. februar 2014
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Michael Kohlhaas (Mads Mikkelsen) er hestehandler i Sydfrankrig i 1700-tallet. Han er en stolt og ærekær mand, der gør en dyd ud af, at avle de bedste heste.

Han lever på et lille gods. Her bor han med sin smukke hustru Judith (Delphine Chuillot) og sin unge datter Lisbeth (Mélusine Mayance).

På vej til markedet med en flok heste og sin tro tjener Cesar (David Bennent), bliver de stoppet af den nye Baron af Aujac. Baronen forlanger toldafgift af Kohlhaas for at komme videre.

Dette har aldrig været praksis med den gamle baron. Så det vil Kohlhaas ikke, men må dog efterlade to sorte heste i pant, til han får den fornødne tilladelse af Marquerite, Prinsesse af Angoulême, Dronning af Navarra, kongens søster, der er regent over området. Han efterlader også Cesar, så denne kan passe på de perfekte, sunde heste.

Men det går ikke som forventet. Den nye Baron af Aujac er en ubehagelig mand, og både de to pantsatte heste samt César bliver mishandlet.

Kohlhaas er en fåmælt mand med stålsatte principper, hvor retfærdighed rangerer højest på principlisten. Og nu vil Kohlhaas have retfærdighed, både for sin tjener, men også for sine heste. Han vil have sine to kostbare dyr tilbage i samme stand som de blev afleveret i.

Da hans stævningsbegæring om erstatning til César og ham selv bliver afvist for tredje og sidste gang ved retten, samler han en lille hær af trofaste fæller og går til angreb mod baronen ...

Retfærdighed og principper kan have en tårnhøj pris, men Kohlhaas er fast besluttet på, at ingen pris er for høj for at få opfyldt sine simple, beskedne ønsker: Erstatning og sine to heste returneret i samme stand ...

Michael Kohlhaas er en filmatisering af den tyske forfatter Heinrich Von Kleists roman fra 1811 af samme navn. Romanen var begyndelsen til en hel genre af moderne fiktion, og et spændende projekt som instruktør at kaste sig ud i.

Det er lykkes rigtig godt for Arnaud Des Palliéres at få skildret det barske arbejderliv, middelklassen, overklassen og hele det politiske system, der var dengang på grænsen mellem middelalderen og den moderne individualisme.

Mads Mikkelsen, der jo som bekendt ikke har for mange ansigtsudtryk, er perfekt i hovedrollen. Det bitre, hårde macholook og vejrbidte ansigt gør, at Mikkelsen bare ER Kohlhaas.

Hans medfødte tritesse giver karakteren Kohlhaas troværdighed. Man kan slet ikke lade være med at sympatisere med denne hårde mand, der trods alt har enkelte, bløde punkter.

Michael Kohlhaas vil måske desværre blive overset og glemt i vrimmelen mellem store mainstream film. Det er rigtig synd, for det er en spændende historie, der rummer stille dramatik, vrede og idealisme.

Der er dog ikke meget action i filmen. Så hvis man tror, man får fat i en krigsfilm med bragende flotte slag, går man helt galt i byen.

Faktisk har jeg aldrig set så stille kampscener som i Michael Kohlhaas. Fokus ligger i selve historien om en enkelt mand og hans hest mod hele verden.

En mand, hvis principper er større end ham selv. Og hvis retfærdighedssans er langt ud over alle grænser.

Selve soundtracket er perfekt afstemt til filmen og historien, hvilket gør det til en nydelse. Det plejer som regel at være et af mine irritationsmomenter i film, at der står et helt symfoniorkester og filer løs. Her er det bare perfekt.

Michael Kohlhaas er helt klart en anbefalelsesværdig film, både historisk og psykologisk set. For hvor langt er man egentlig parat til at gå for at få sin ret?
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017