Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Med ild & sværd (1999)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Jerzy Hoffman
Medvirkende: Izabella Scorupco, Michal Zebrowski, Aleksandr Domogarov m.fl.
Varighed: 175 minutter
  Originalsprog: Polsk/ukrainsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 11. maj 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Året er 1647. Europa er i krig. Kosakkernes hær er klar til invasion ved Czehryn ved Polens grænse. Tartarerne fra Krim er også parate, og tyrkere forbereder sig også.

Løjtnant i Prins Jeremi Wisniowieckics hær, Jan Skrzetuski (Michal Zebrowski), er med sit lille følge på vej til Sitj, da de opdager en kærre med to kvinder, der er kørt fast i en mudderpøl.

De hjælper kvinderne, der viser sig at være henholdsvis Prins Kurcewiczs enke og niecen Helena Kurcewiczówna (Izabella Scorupco). I det spiltsekund Skrzetuski løfter den underskønne Helena tørskoet i land, smelter hans hjerte og deres skæbne er beseglet.

Desværre er Helena lovet bort til husvennen kosakoberst Jurko Bohun (Aleksandr Domogarov). Men enken lover Helena væk til Skrzetuski, hvis det blot kan holdes hemmeligt så længe som muligt.

Nu er det ikke kun krigen om landevindinger, der står på spil, men også krigen om kærlighed ...

Med ild & sværd (Ogniem I Mieczem) er et af de helt store historiske dramaer. Jeg må indrømme, at det lige er et kapitel i historiebogen, jeg i sin tid åbenbart har sprunget let og elegant over.

Men de historiske facts i filmen burde være rigtige, da den anerkendte polske historiker Wladyslaw Serczyk har været konsulent på den front.

Persongalleriet er stort, og i starten er det meget forvirrende at holde rede på kosakker, tartarer, tyrkere, polakker, russere og ukrainere. Og hvad de egentlig kriges om - for den sags skyld.

Men man kommer hurtigt ind i historien, og derfra må man bare se den til ende. Det skorter ikke på drabelige slag, list og rævekager, eller, naturligvis, kærlighed.

Billedkvaliteten er super og selve lydsporet af pompøs musik er fremragende - især de polske marcher. Der er dog nogle irritationsmomenter, og det har intet med selve filmen eller handlingen at gøre.

Når ukrainerne taler, høres den ukrainiske tale (naturligvis), men ... det bliver så overspeaket af polsk tale, og det er lidt svært at abstrahere fra. Men det går da. Det var bare frygteligt irriterende i starten.

Med ild & sværd er et medrivende og spændende drama. Persongalleriet er farverigt, musikken blændende god og spændingen holder fra start til slut.

Jeg kan varmt anbefale Med ild & sværd, hvis man holder af storslåede historiske dramaer med alt hvad der dertil hører af ridderslag, helte, jomfruer i nød og en god portion humor.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017