Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Max Manus (2008)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Joachim Rønning og Espen Sandberg
Medvirkende: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch m.fl.
Varighed: 113 minutter
  Originalsprog: Norsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 13. juli 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Maximo Guillermo Manus (Aksel Heinnie), der, trods sit italiensk inspirede navn, er af dansk/norsk afstamning, deltager som frivillig under vinterkrigen i Finland.

Max Manus, som han kaldes, bliver såret og efter endt rekonvalens i Oslo, begynder han så småt at danne en modstandsgruppe mod nazisterne. I starten er det meget planløst, ja nærmest skødesløst, og han bliver da også fanget.

Men Max Manus er en ung knøs, uforfærdet og med masser af gå-på-mod, så resolut hopper han ud af vinduet i anden sals højde, for at undgå det tyske politi. Han bliver indlagt på sygehuset under bevogtning, men også herfra lykkes det ham at flygte.

Max Manus har allerede gjort sig bemærket i undergrundsbevægelserne. Han bliver sendt til Forest Lodge Træningslejren i Skotland, hvor han uddannes til sabotør.

Vel hjemme igen, sammen med sin gode ven Gregers Gram (Nicolai Cleve Broch), der er korporal i Linges Kompagni, begynder de et velorganiseret modstandsarbejde. Det sker sammen med en lille gruppe trofaste venner.

Max Manus er et spændende krigsdrama om en af Norges helt store frihedskæmpere og nationalhelte. Desværre er handlingen meget stram og lader ikke personerne få meget spillerum eller dybde.

Det er synd. For man sidder med en følelse af, at det udelukkende er Max Manus, der fokuseres på. Frem for hele gruppen, der var vigtig for at Max Manus kunne lykkes med sine til tider dumdristige sabotagehandlinger.

Man kommer aldrig helt ind på de øvrige personer, og det er rigtig synd. Der mangler i den grad dybde i personerne i forhold til handlingen, der absolut intet fejler - også takket være den flotte fotografering og klipning.

Aksel Hennie i rollen som Max Manus er forrygende. Han er en af Norges helt store skuespillere, og det kan vel ikke vare længe, før det store udland får øjnene op for denne karismatiske skuespiller.

Selve personen Max Manus var et utroligt spændende menneske og blev også kaldt for Norges første hippie. Hele hans liv burde være en film værd og ikke kun hans arbejde under Norges besættelse.

Max Manus er en spændende historie og et flot filmet krigsdrama, der dog godt kunne have været kortet lidt ned. Men man bliver godt underholdt undervejs og får lidt mere indsigt i Norges historie under 2. verdenskrig.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017