Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Blu-Ray Man on the Moon (1999)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Milos Forman
Medvirkende: Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti m.fl.
Varighed: 118 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 19. januar 2011
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Andy Kaufman (Jim Carrey) er en ung kunstner, der ikke ligefrem nyder den store succes på de natklubber, hvor han optræder. Publikum forventer komedie, men får i stedet børnesange og dårlige imitationer, leveret med en kikset, udenlandsk accent.

Men inden publikum helt mister modet, slår Andy over i en Elvis Presley imitation, der er god nok til at kunne have været originalen. Publikum er vilde med imitationen, og må erkende, at de er blevet snydt af den unge, tilsyneladende talentløse, kunstner.

Andys noget specielle stil fanger interessen hos den berømte talentspejdere George Shapiro (Danny DeVito), og han skaffer Andy en rolle i en ny komedieserie, Taxi. Andy er dog ikke udpræget begejstret for tilbuddet om rollen, da han inderst inde hader komedieserier.

Men Andy ender med at tage rollen. Ikke kun på grund af pengene, men i lige så høj grad fordi rollen kan gøre ham mere kendt og hjælpe ham på vej mod sit helt eget tv-show.

Andy har desuden som betingelse for at påtage sig rollen, sikret at en anden kunstner, Tony Clifton, skal have en gæsterolle i Taxi. Shapiro tager ud for at se Clifton optræde, og er forfærdet over den ubehøvlede og dårlige sanger, han oplever på scenen.

Da Shapiro efterfølgende går bag scenen for at møde Clifton, finder han ud af, at Clifton slet ikke eksisterer, men er en karakter opfundet af Andy og hans kreative samarbejdspartner, Bob Zmuda (Paul Giamatti), der begge spiller rollen på skift.

Med hjælp fra Bob Zmuda bliver Andy også professionel wrestler. Igen er det en rolle, Andy spiller, men for at være så gemen som muligt i rollen, vil han kun stille op mod kvindelige modstandere. Andy ender med forelske sig i en af sine modstandere, Lynne Marguiles (Courtney Love).

Rollen som wrestler falder dog ikke i publikums smag, der ikke fatter, at det er en rolle, Andy spiller. Og da Andy bliver udfordret af den mandlige wrestler Jerry "The King" Lawler (spillet af sig selv), bliver Andy skadet. Men igen er der tale om planlagt spil, for Andy og Lawler er i virkeligheden bedste venner.

Omtrent samtidig med at den tv-serien Taxi bliver stoppet, begynder Andy at få problemer med helbredet. Det viser sig, at han har uhelbredelig lungekræft og ikke har længe igen. Venner og familie nægter dog at tro på det, da de er sikker på, at det blot er endnu en af Andys aparte jokes.

Andy når dog at få opfyldt en livslang drøm. Han optræder i Carnegie Hall i New York foran et stort publikum. Det er en storslået forestilling, og publikum bliver efterfølgende inviteret på mælk og småkager. Det skal vise at blive Andys sidste optræden ...

Man on the Moon er ikke kun særdeles underholdende. Den giver også et godt billede af virkelighedens Andy Kaufman, der gennem adskillige sæsoner spillede rollen som Latka Gravas i tv-serien Taxi.

Jim Carrey er eminent i rollen som kunstneren med de mange ansigter og stemmer. Carreys "gummiansigt" kommer virkgelig til sin ret i denne rolle.

Man on the Moon floppede godt nok fælt i biograferne, men har vundet en del priser. Ganske fortjent, for det er en glimrende film, med en Jim Carrey i absolut topform.
Blu-ray udgaven af Man on the Moon byder på en ganske stor del ekstramateriale. Blandt andet udeladte scener fra filmen, forskellige klip med virkelighedens Andy Kaufman og musikvidoer med bandet R.E.M., der har lavet titelmusikken til filmen. Alt sammen noget, man ikke finder på dvd-udgaven.

I forhold til dvd-udgaven er lyden på Blu-ray udgivelsen markant bedre. Ligeledes giver den høje 1080p opløsning et klart tydeligere og mere biograf-lignende billede. Man on the Moon får lige den tand mere, der hiver den et helt klaptræ ekstra op.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017