Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
MacArthur (1977)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Joseph Sargent
Medvirkende: Gregory Peck, Nicolas Coster, Marj Dusay m.fl.
Varighed: 124 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 3. maj 2010
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Douglas MacArthur (Gregory Peck) er egentlig for længst pensioneret fra den amerikanske hær i 1941 og fungerer som militærrådgiver og feltmarskal på Filippinerne. Han bliver genindkaldt til aktiv tjeneste efter japanernes angreb på Pearl Harbour.

I første omgang går det knap så godt for den nyudnævnte chef for de amerikanske styrker i Fjernøsten. Hans flyvevåben bliver ødelagt og japanerne invaderer Filippinerne.

Her bliver hans styrker presset tilbage til Bataan inden de i 1942 må overgive sig til de japanske styrker. Forinden er general MacArthur og hans familie dog blevet reddet til Australien.

Her får han til opgave at lede krigen mod japanerne. Ikke kun lykkes det ham at befri Filippinerne, men hans styrker vinder slag på slag i løbet af de kommende år.

Da Japan i 1945 overgiver sig efter atombombningerne af Hiroshima og Nagasaki, er det MacArthur der officielt accepterer overgivelsen ombord på krigsskibet USS Missouri.

MacArthur får nu til opgave at lede de amerikanske besættelsesstyrker. En opgave han griber temmelig anderledes end normalt forventet af besættelsesstyrker. Han får således ændret kejserdømmet til demokrati med stemmeret for de japanske kvinder, ligesom han er stærkt medvirkende til at Japan økonomisk kommer på ret køl igen.

Da Nordkorea i 1950 invaderer Sydkorea beslutter FN at sende tropper for at hjælpe sydkoreanerne. Amerikanerne bliver bedt om at lede styrkerne og valget falder på MacArthur.

I et vovet angreb dybt bag de nordkoreanske linjer, lykkes det MacArthurs tropper at sende modstanderne på flugt og generobre Seoul. Krigen ser umiddelbart ud til at være vundet.

Kinesiske tropper angriber dog senere på året FN-styrkerne, der atter må trække sig tilbage. Nogle måneder siden er kineserne dog atter presset tilbage bag grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

Efter uenighed mellem MacArthur, præsident Truman og den amerikanske generalstab om hvordan Korea-krigen skal føres, belsutter Truman at trække MacArthur hjem og pensionere ham. En æra er forbi.

Som film betragtet er MacArthur lige dele historie og drama. Alligevel kan den med fuld ret kaldes for en krigsfilm, da den følger general MacArthur, fremragende portræteret af Gregory Peck i såvel med- som modgang. Både på slagmarken og bag fronten som strateg for de store slag.

Det er samtidig historien om et passioneret menneske, der går op sin rolle som militærleder med liv og sjæl. Selv om han lokkes til at stille op som kandidat det amerikanske præsidentembede, er det ikke lige det, der optager ham mest.

MacArthur kommer ganske godt omkring denne periode i den populære og succesfulde amerikanske generals liv. Men den viser også billedet af en mand, der tør gå mod ordrer for at nå sine mål.

Alt i alt er MacArthur ganske spændende. Ikke mindst hvis man er en smule historisk interesseret omkring denne periode i Fjernøsten og den japanske genrejsning efter anden verdenskrig.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017