Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Lynaktion Entebbe (1976)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Irvin Kershner
Medvirkende: Charles Bronson, Stephen Macht, Yaphet Kotto m.fl.
Varighed: 140 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 19. februar 2013
Anmeldt af: Katja Tinmark
 
 
I slutningen af juni 1976 går passagererne ombord på et Air France fly fra Tel Aviv med kurs mod Paris efter en mellemlanding i Athen. Men med om bord er fire terrorister, ledet af tyskeren Wilfried Böse (Horst Buckholz).

Flykaprerne, der støtter kravet om en palæstinensisk stat, får kontrol med flyet. Snart efter bliver kursen sat mod Entebbe-lufthavnen i Uganda, hvor landets propalæstinensiske diktator, Idi Amin (Yaphet Kotto), venter med yderligere terrorister.

Efter frigivelse af alle ikke-jødiske passagerer og besætningsmedlemmer, fremsætter flykaprene et krav om frigivelse af 53 arabiske terrorister fra europæiske og israelske fænglser. Deadlinen for at opfylde kravet bliver sat til blot 48 timer.

Det lykkes dog for den israelske regering, under ledelse af premierminister Yitzhaf Rabin (Peter Finch), at få udsat deadlinen til den 4. juli 1976. Men samtidig med forhandlingerne med terroristerne, gik israelerne i gang med at forberede en militær befrielsesaktion.

Lyder ovenstående bare en anelse bekendt? Det burde det, for det er faktiske begivenheder, der beskrives i Lynaktion Entebbe. Filmen fortæller således om kapringen og tilfangetagelsen af de israelske gidsler, det politiske spil og forhandlingerne, de militære forberedelser og overvejelser, samt, selvfølgelig, selve den temmelig spektakulære og vellykkede befrielsesaktion.

Set med nutidens action-briller, er der ikke meget gang i Lynaktion Entebbe. For hvor vi er efterhånden blevet forvænt med, at stuen nærmest skal fyldes krudtrøg fra første til sidste sekund, er de egentlige action-sekvenser koncentret i starten og slutningen af filmen.

Det giver en masse "tomgangstid" i en film, der triller over skærmen i næsten to og en halv time. På den anden side giver det mulighed for, på nærmeste hold, at følge gidslernes voksende frustrationer og frygt, de politiske overvejelser og de militære beslutninger.

For det var ikke en befrielsesaktion, israelerne hovedløst kastede sig ud i. De skulle således transportere soldater, våben og køretøjer omkring 4.000 kilometer, hvoraf en god del af vejen var over fjendtligsindede lande.

Desuden var terroristerne beskyttet af Idi Amins tropper, der omringede lufthavnen. Derfor krævede befrielsesaktionen også en del list udover blot en hurtig og knivskarp, militær indgriben.

Jeg synes Lynaktion Entebbe kommer ganske godt omkring det hele, hvor man blandt andre følger de to ledere af den militære aktion, general Dan Shomron (Charles Bronson) og oberst Yonatan "Yoni" Netanyahu (Stephen Macht). Sidstnævnte var i øvrigt den eneste af de israelske elitesoldater, der måtte lade livet under den succesfulde redningsaktion.

Men hvor handlingen og historien fortælles rigtig godt, synes jeg generelt skuespillet er mere op og ned. Dog er Yaphet Kotto rigtig god i rollen som den afrikanske diktator, der så gerne vil fremstå som den store statsmand.

Alt i alt er Lynaktion Entebbe en velsmurt historie baseret på virkelige hændelser. Den bærer dog præg af tidens tand, men holder i det store hele fortsat ganske godt.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017