Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Lore (2012)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Cate Shortland
Medvirkende: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, Ursina Lardi m.fl.
Varighed: 104 minutter
  Originalsprog: Tysk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 29. august 2013
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Tyskland 1945. Krigen er på sit sidste. Den unge Hannelore, også kaldet Lore (Saskia Rosendahl), og hendes fire mindre søskende, Günther, Liesl, Peter og Jürgen, fornemmer hurtigt forandringerne.

Deres far, en nazist, er allerede fængslet og deres mor er ved at foregribe begivenhedernes gang og vil melde sig selv. Dermed hviler et kæmpe ansvar på Lores spinkle skuldre.

Hun skal bringe sig selv og sine søskende i sikkerhed hos deres bedstemor ved Schwachwald omkring Hamburg. En rejse, der strækker sig næsten 900 kilometer gennem et krigshærget, kaotisk og ødelagt land.

På deres færd ser de for første gang, hvad nazismen har gjort ved deres fædreland - eller, rettere, hvad krigen har gjort. En smadret infrastruktur, fattigdom, hjemløse, flygtninge og trøstesløshed.

De fem havner i problemer. Pludselig træder en ung fyr frem og påstår, at han er deres bror, Thomas (Kai-Peter Malina), og hjælper dem. Meget prisværdigt - men han er jødisk flygtning og dermed indbegrebet af alt, hvad især Lore har lært at hade, foragte og mistro.

Hun må nu stole på Thomas for at redde sig selv og sine søskende. Hvilket er svært, når flere års hjernevask og indoktrinering har været en stor del af deres liv ...

Der er optaget kilometervis filmstrimler om 2. verdenskrig, holocaust, jødeforfølgelse og alle de andre rædsler, krigen bød på. Det er også en del af historien, som aldrig nogensinde må glemmes eller bortforklares. Ikke fordi vi mennesker åbenbart tager ved lære, men for at give indblik i menneskehedens værste og ondeste sider.

Det er derimod sjældent, man ser en film om børn af nazistforældre - efter krigen. Og selve det er en oplevelse. Endda en af de helt store.

Historien i Lore er blændende fortalt. Dyster, mørk, ond og ikke med meget håb. Den unge Lore spilles fabelagtigt af Saskia Rosendahl. Hun går direkte ind under huden og stikker og prikker til en.

Lore er en af den slags film, hvor man hjertens gerne vil vide mere om de forskellige personers videre skæbner i livet. Men her må man jo ty til sin egen fantasi.

Jeg var nærmest lidt ked af, at den sluttede. For jeg var i den grad blevet nysgerrig på personerne. Og dette kendetegner en god historie.

Lore er solidt tysk håndværk hele vejen igennem, og jeg kan kun anbefale denne film. Den er rystende på sin egen, stille måde og yderst tankevækkende.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017