Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Livsens ondskab 1-5 (1972)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Palle Skibelund
Medvirkende: Carl Ottosen, Keld Markenslund, Inger Bagger, Kirsten Rolffes m.fl.
Varighed: Samlet 249 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 15. august 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
I 1972 lancerede DR den hidtil største tv-satsning, nemlig Livsens Ondskab, bygget over Gustav Wieds mesterværker "Livsens Ondskab" og "Knagsted". Nu er serien endelig kommet på fem DVD-skiver, og man kan simpelthen ikke undgå at blive i godt humør, når man genser eller for første gang stifter bekendtskab med Esau Knagsted, Emanuel Thomsen og alle de andre personager i Gammelkøbing.

Livsens Ondskab foregår i en lille provinsby, Gammelkøbing, og her bor en del sære og markante personligheder hver med deres drømme, håb og stærke meninger.

Emanuel Thomsen (Keld Markenslund), også kaldet Thummelumsen, drømmer om at købe sin fædrene gård tilbage. Han bor sammen med Mor Karen (Inger Bagger), som driver Karen Thomsens Lingeri & Garnhandel.

Det bedre borgerskab, bestående af Redaktør Heilbunth, Overlærer Clausen, Spritfabrikant Røssel, Kæmner Lassen og Particulier Eriksen - også kaldet "Luksusbugen" har dannet Foreningen "De Danske Ædedolke", som fire gange om året mødes til et overdådigt ædegilde med alskens lækkerier og vine. De beder den ualmindelig lodne toldkontrollør Knagsted (Carl Ottensen) om at deltage i foreningen, og således bliver de bekendte.

Knagsted er et kapitel for sig selv. Han er nederdrægtig i sine bemærkninger, martrer folk, er ondskabsfuld og dog ... banker der et hjerte af guld derinde bag al hans kropshår.

Man følger i fem afsnit de forskellige dejlige markante personligheder, og alene den pragtfulde sydsjællandske dialekt gør det hele værd at se eller gense. Ydermere er billede og lydkvaliteten i top, hvilket gør nydelsen og oplevelsen endnu bedre.

Det er et dejligt gensyn med nogle af Danmarks bedste skuespillere på den tid, bl.a. kan nævnes Arthur Jensen som Menneske-Mortensen, Kirsten Rolffes som Fru Heilbunth og ellers er der Ove Verner Hansen, Ebbe Rode, Erik Paaske og Poul Bundggard. Det kan ikke blive bedre.

Det er en serie, der hitter, og hvis man ikke har set Livsens Ondskab før, så er det bare med at komme i sving. Grav dig ned i sofaen og nyd alle personlighederne i Gammelkøbing. Eller gense serien og smil af de vendinger, man dengang gik og sagde - inspireret af serien. Hvem glemmer ikke "Gid Fanden havde den hoste", "Nu beder jeg Dem, Fru Heilbunth" eller "Jamen, det er jo onsdag"? og klassikeren "Mor Karen - det er jeen sæl".

Jeg fik knap og nap fire timer i godt selskab, og det er bestemt ikke sidste gang, jeg sætter Livsens Ondskab i afspilleren. Den hører sammen med andre danske klassikere på DVD-hylden, såsom Matador, Olsen Banden og Ditte Menneskebarn.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017