Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Libero (2006)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Kim Rossi Stuart
Medvirkende: Kim Rossi Stuart, Alessandro Morace, Barbora Bobulova m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Italiensk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 7. januar 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
11-årige Tommy Alessandro Morace bor sammen med sin far Renato (Kim Rossi Stuart) og sin søster Viola (Marta Nobili). Moderen Stefania (Barbora Bobulova) er for gud ved hvilken gang stukket af med en anden mand.

Renato kæmper en kamp for at få hverdagen til at hænge sammen, og han starter op som selvstændig fotograf. Samtidig prøver han at være en god far for sine børn, ikke mindst Tommy som viser talent for svømning og derfor bliver pacet frem.

Tommy er ikke helt så glad for svømning, han vil hellere gå til fodbold, men det er faderen ikke helt lydhør overfor. Søsteren Viola er i sin spirende pubertet og er en sand pestilens.

Renato er en temperamentsfuld herre, og går det ikke efter hans hoved, bliver han meget hidsig. Han pålægger især Tommy mange voksen-egenskaber og diskuterer med ham som om han er en mand. Han pålægger sågar børnene at tage stilling til, om moderen skal tages til nåde igen, da hun en aften tårevædet beder om tilgivelse og om at komme hjem igen.

Libero (Anche libero va bene) er et stille og rørende hverdagsdrama, der smukt skildres gennem den 11-årige Tommys øjne. Det er så tydeligt at se, at den voksenverden han påduttes, er uforklarlig og underlig, for det er vanskeligt at tage stilling til voksenlivet, når de voksne selv opfører sig som små børn.

Tommy spilles mesterligt af Alessandro Morace. Han er så bedårende og sårbar, at man bare har lyst til at give ham et stort kram og en barndom, hvor han bare er barnet og ikke den lille voksne. Alessandro Morace vandt da også prisen for bedste skuespiller på Flaiano Film Festival i 2006.

Instruktøren Kim Rossi Stuart spiller selv faderen Renato, og det gøres med bravour. Han er uhyggelig overbevisende.

Libero har vundet fem fornemme priser, blandt andet en pris på Cannes Film Festival og Den Gyldne Svane på Copenhagen Film Festival.

Libero burde ses af alle forældre, så de bliver påmindet om deres forældre- og voksenrolle, for filmen er uhyggelig realistisk og viser, hvor hurtigt problemer kan skride ud og den voksne i ren desperation tyer til børnene med deres problemer.

Jeg kan varmt anbefale dette italienske hverdagsdrama, hvor bølgerne går højt, men hvor der også er plads til kærlighed og omsorg midt i kaos.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017