Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Blu-Ray Kvinden i Guld (2015)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Simon Curtis
Medvirkende: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl m.fl.
Varighed: 109 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Scanbox
Udgivet: 3. marts 2016
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
På det hæderkronede Galerie Belvedere i Wien hænger Østrigs nationalklenodie, Kvinden i Guld, malet af Gustav Klimt. Et imponerende stykke kunst, som udgør selve Østrigs sjæl, ifølge kunstelskere. Det bliver sågar benævnt som Østrigs svar på Frankrigs Mona Lisa.

Maleriet forestiller en gudesmuk, jødisk kvinde indhyllet i guld. Kvinden, der stod model til maleriet, hed Adele Bloch-Bauer og var fra det bedre borgerskab i det østrigske kunstnerliv.

Der er bare et lille problem med dette maleri. Ret beset tilhører det ikke det østrigske kulturministerium, da det stammer fra nazisternes plyndringstogter under 2. verdenskrig.

I Californien befinder Maria Altmann (Helen Mirren) sig. Hun er Adele Bloch-Bauers niece og flygtede med sin mand til USA under krigen. Hun har lige begravet sin søster Luise og blandt hendes papirer finder hun gamle breve fra familiens advokat i 1948. Disse omhandler blandt andet "Kvinden i Guld".

Maria får forbindelse til sin venindes søn, Randy Schöenberg (Ryan Reynolds), for juridisk bistand. For Maria vil have sin moster hjem.

Randy er ikke helt villig til at hjælpe. Han er lige startet i et nyt fuldtidsjob, har kone og barn, og nok at se til. Men Maria er ikke til at verfe af. Men da Randy erfarer, hvad det pågældende maleri er værd, bliver han alligevel interesseret.

Han begynder at arbejde på sagen. Det bliver startskuddet på juridisk tovtrækkeri, da Østrig ikke har i sinde at opgive deres klenodie ...

Kvinden i Guld (Woman in Gold) er baseret på den sande historie om Maria Altmann og retssagen. Det er en fantastisk fortælling om besværlighederne ved at få sin retsmæssige arv tilbageleveret, skønt den blev tyvstjålet af nazisterne under 2. verdenskrig.

Helen Mirren er en fantastisk skuespiller, der spænder vidt og bredt. Hun kendes blandt andet fra actionbragene RED og RED 2, dramakomedien The Calendar Girls og det romantiske drama Mrs. Stones romantiske forår.

Hun spiller rollen som Maria Altmann med stor overbevisning og troværdighed. Men hun toner sin karakter en anelse ned, hvilket klæder hende godt. For hun giver plads og albuerum til Ryan Reynolds (Randy), der i den grad får lov til at udfolde sig.

Ryan Reynolds kan opleves i blandt andre Foolproof - Den perfekte mission og Chaos Theory. Men han har udviklet sig og i Kvinden i Guld yder han en toppræstation.

Selve billedsiden er tip-top. Historien fortælles dels gennem den nutidige med flashbacks til familien Bloch-Bauers liv i Østrig. Disse flashbacks er ikke, som vanligt, i sort/hvid, men indgår som en integreret del i selve den nutidige historie. Meget smukt klippet og tænkt.

Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Kvinden i Guld. Det er en fantastisk historie, og selvom 2. verdenskrig er slut og næsten glemt, trækker krigens grusomheder stadig tråde til nutiden, selv den dag i dag. Og det må ikke glemmes.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017