Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 56
Kurt blir grusom (2008)
 
 
  Genre: Animation
Instruktør: Rasmus A. Sivertsen
Medvirkende: Kurt, Bud, Fede-Helena, Anne-Lise, Dr. Petter m.fl.
Varighed: 74 minutter
  Originalsprog: Norsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 5. januar 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Kurt er en ganske almindelig arbejder. Han knokler løs nede på havnen i sin gaffeltruck og han er eminent til at styre, hvilket hans mange pokaler fra gaffeltruck-konkurrencer vidner om.

Han og konen samt deres tre børn bor i et noget forfaldent hus i et pænt kvarter med designklippede hække og nydelige græsplæner. En dag får de en ny nabo, Dr. Petter, som er en meget vigtig person med mange penge, flot bil, hund og personsøger.

Dr. Petter er en torn i øjet på Kurt, som synes, den "gode" læge praler alt for meget. Da ungerne og ikke mindst hans egen kone begynder at komme hos ham, begynder filmen at knække for Kurt.

Han beslutter sig for, at han også vil være en vigtig person med personsøger og hele baduljen. Men Kurt er jo blot en ganske almindelig arbejder, så det er lidt svært at leve op til sine egne høje krav, ambitioner og forventninger.

Kurt blir grusom er en morsom, lille animationsfilm, som sætter satiren i højsædet. Sygehussystemet, daginstitutioner, teenagere og politikere får lige et fur med på vejen - ja selv en homoseksuel sømand af anden etnisk oprindelse bliver der plads til.

Man kan vælge dansk - både sprog og tekst, og det er da en fin ide. Men man skal nok ikke vælge dem samtidig. For de danske undertekster svarer ikke til, hvad de danske stemmer siger undervejs. Der er nogle pusseløjerlige oversættelser - eller også er det bare et udslag af stor kunstnerisk frihed.

Men det virker forvirrende på mig, når for eksempel en politimand råber (på dansk) "FCK" og den medfølgende danske undertekst viser "Rosenborg".

Jeg valgte efter at have set den danske udgave, at se den originale norske - på norsk med norske undertekster, og her bliver Kurt blir grusom ekstrem morsom, for der passer det hele sammen.

Stregen i Kurt blir grusom er fin, nærmest kubistisk, og fremstår meget skarpt og smukt. Humoren er så som så, men der er et par gode grin undervejs.

De danske stemmer bliver leveret af blandt andre Thorbjørn Hummel, Anette Støvelbæk og Valdemar Tjarnø. Personligt synes jeg at de originale norske stemmer bedre passer til figurerne, men det er vel bare smag og behag.

Kurt blir grusom kan ses af alle. Men jeg tror, at voksne får meget mere ud af spydighederne og satiren end børn gør.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017