Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Krøniken (2005)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Charlotte Sieling m.fl.
Medvirkende: Anne Louise Hassing, Ken Vedsegaard, Waage Sandø, Anders W. Berthelsen m.fl.
Varighed: Ca. 390 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: ArtPeople
Udgivet: 21. november 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Disc 1 - episode 11 + 12

Episode 11:
Instruktion: Lone Sherfig

Året er 1958. Kaj Holger er kommet sig over sin sygdom, og ydermere går det godt mellem ham og Erik. Børge har kastet sin kærlighed på et kolonihavehus, hvilket ikke passer Karen. Det er alt for småborgerligt for hende. Bella har pladsproblemer og Kaj Holger investerer i en byggegrund i Herlev ved den nye Ring III. Kaj Holger opmuntrer Erik til at komme ind i Logen, og alt ånder således fred og idyl, men endnu engang skuffes Erik af sin far.

Episode 12:
Instruktion: Charlotte Sieling

Året er 1959. Bella er i rivende udvikling. Hvert fjerde hjem har et Bella TV stående og omsætningen er nær de 35 millioner. Erik er kommet ind i Logen, har fået en MG, en 3½ værelses lejlighed med udsigt til Søerne og er ved at få helt styr på sit liv. Samarbejdet med Kaj Holger går stadig fint. Ida, der er redaktør for Bergs Billigbøger, klarer sig fint som alene-mor til drengene Henrik og Bo. På Bella er der forfremmelser i sigte, og endnu engang bliver Erik forbigået og hans visioner samt nye ideer forkastet. Desværre går hans raseri ud over børnene og dermed også over hans og Idas skrøbelige forhold.

Disc 2 - episode 13 + 14

Episode 13:
Instruktion: Charlotte Sieling

Året er 1959. Ferien står for døren. Ida, Søs og Palle har planlagt en tur til Jylland med ungerne. Eriks MG er skiftet ud med en Folkevogn. Karen og Børge hygger sig i kolonihavehuset. Erik tager til Paris med snedkermester Knudsens datter Lisbeth. Søs har fået en stilling som producerassistent ved TV-Teatret, og hun kan alligevel ikke tage fri, så Palle og Ida tager alene til Søndervig med ungerne. Kaj Holger får nys om Erik og Lisbeths ferie, og beder ham om at rede trådene ud, Erik kommer således gift hjem. Bergs Forlag er blevet solgt, og Ida bliver undervisningsleder hos Bella, hvor hun står for undervisning af fabrikkens damer, der er gået ud af skolen i syvende klasse. Erik erfarer, at det var Kaj Holger, der i sin tid, var skyld i hans konkurs, og det gode forhold vælter.

Episode 14:
Instruktion: Henrik Ruben Gentz

Året er 1961. Erik har helt vendt sin familie ryggen. Han og Lisbeth er flyttet til Bispebjerg for at spare penge, der skal bruges til at genopbygge drømmen om egen TV-fabrik sammen med Meyer. Men Meyer siger nej, og Eriks drøm brister. Han kaster sig over oliefyrsbranchen. Palle er kommet ind i Folketinget som yngste medlem af den socialdemokratiske gruppe, og han og Søs er hver især ved at lære spillets regler. Ida klarer sig godt som undervisningsleder på Bella, og Erik tager atter kontakt til hende og børnene. Men Eriks alkoholproblem tager for alvor fat, og nedturen begynder.

Disc 3 - episode 15 + ekstramateriale

Episode 15:
Instruktion: Charlotte Sieling

Året er 1962. Kaj Holger fylder 60 år, og i den anledning holder han reception. Erik tager det første skridt til en forsoning med sin far, hvilket ender i lidt af en skandale. Erik kæmper for at blive eneforhandler af Pyrolux Oliefyr, og kontrakten er næsten i hus. Endelig ser det ud til at lykkes for Erik ... men ... Det er året med den cubanske atomkrise, og Børge ruster sig til krig, mens Karen bare hovedrystende ser til. Erik får det sidste knæk og ryger helt ud over afgrunden.

Krøniken er en pragtfuld TV-fortælling af Stig Thorsboe, og den kan ses af alle, store som små. Min venindes syv-årige knægt elsker at se serien. Og jeg selv bliver nok aldrig træt af den.

Tidsbilledet, musikken, skuespillerne, ja alt går op i en højere enhed, der fænger. Selvfølgelig er visse episoder mere stillestående end andre, men hvis man tager den store sammenhæng, er alt perfekt. Personligt synes jeg, at episode 15 er den stærkeste, fordi man som tilskuer ved sandheden og intet kan gøre.

Disse fem sidste episoder er nok kvindernes episoder. Her træder de stærke kvinder i karakter. Og det gøres med bravour. Kvinderne er det stærke køn i disse episoder, og det er spændende at følge deres udvikling.

De første 10 episoder af Krøniken på DVD solgte mere end 80.000 skiver, og mon ikke disse fem episoder kommer til at ligge under mange juletræer i år? Hvis man vælger boks-sættet får man en ualmindelig lækker indpakning, som virker uhyre eksklusivt.

Ekstramaterialet byder på 1 ½ times god information. "Krøniken Undervejs" fortæller holdet bag serien om arbejdet. "Danmark 1958-62" indeholder højdepunkter fra årene med en godt dyk fra DR's arkiver. Derudover er der "Karens gade" og "Optagelser på Sporvejsmuseet Skjoldnæsholm". Som et ekstra plus kan man både vælge danske og engelske undertekster.

Nu skal jeg blot væbne mig med tålmod til DR sender de fem nye afsnit af succesen. Dette sker i begyndelsen af 2006, og jeg kan næsten ikke vente, for mon ikke det helt store opbrud finder sted?
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017