Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Kristinus Bergman (1948)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Astrid og Bjarne Henning-Jensen
Medvirkende: Ebbe Rode, Preben Neergaard, Lily Weiding m.fl.
Varighed: 103 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 20. juni 2006
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Året er 1948 og de to barndomsvenner Kristinus (Ebbe Rode) og Jacob (Preben Neergaard) ankommer til deres barndomsby i provinsen. Her køber de gården "Sten", hvor de voksede op hos Solli, placeret af Børneværnet og groft udnyttet som gratis arbejdskraft sammen med andre børn.

De to venner vil starte en rævefarm og dyrke et lille landbrug, men i virkeligheden planlægger de et bankkup, så de helt kan starte på en frisk. Men der sker jo altid noget uventet, især med geniale planer, og de har ikke taget højde for den spøjse lille ting kaldet kærlighed.

Det er et dystert drama, hvis man ser filmen med "1948-øjne", men hvis man pudser brillerne og ser Kristinus Bergman med "2006-øjne", så er det en ganske tåbelig historie. Vi er jo gennem årene blevet gevaldigt forvænte med hensyn til handling og speciel effects i film, men kan man abstrahere fra dette, er filmen en lille perle.

Ebbe Rode er forrygende. Karismatisk, hypnotiserende med hårde øjne og furet ansigt. Preben Neergaard er modstykket med blide øjne og smil om læben. Det er uden tvivl den tids største skuespillere, og det er en fornøjelse at se dem sammen.

Jeg personligt synes, det er godt, at Nordisk Film tager disse gamle klassikere op af mølposen og pudser dem af. De er en del af vores kulturarv og giver et glimrende tidsbillede.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017