Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Krigsvinter (2008)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Martin Koolhoven
Medvirkende: Martijn Lakemeier, Jamie Campbell Bower, Yorick van Wageningen m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Hollandsk/engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 17. januar 2012
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I januar 1945 styrter et britisk fly ned udenfor en lille hollandsk by. Selv om anden verdenskrig nærmer sig sin afslutning, er Holland fortsat besat af nazisterne.

Tyske soldater sættes derfor til at lede efter den ene af flyets piloter, der nåede at springe ud med faldskærm. Men også teenageren Michiel (Martijn Lakemeier) ser flyet styrte ned og får kort tid efter krigen ind på nærmeste hold.

Først dukker onkel Ben (Yorick van Wageningen) op i familiens hjem. Michiel ser op til Ben, som ikke lægger skjul på at han er i modstandsbevægelsen.

Derpå bliver en af Michiels kammerater dræbt af tyskerne under forsøg på sabotage. Og kort tid efter finder Michiel frem til den overlevende pilot, Jack (Jamie Campbell Bower), der i bogstaveligste forstand er gået under jorden.

Michiel forsøger at hjælpe Jack, der er blevet alvorligt såret i forbindelse med flytstyrtet, med at forsøge at komme tilbage til England. Michiel må dog hurtigt indse, at han ikke kan klare det på egen hånd, selv om han har lovet Jack intet at røbe.

Først bliver onkel Ben inddraget, da Michiel er overbevist om at han kan få sendt en besked fra Jack til England. Senere må også Michiels søster, der er sygeplejerske, træde til for at redde Jacks liv, ligesom kaptajnen af flodfærge bliver indblandet.

Det er dog et farefyldt forehavende, Michiel har kastet sig ud i. Ikke kun leder tyskerne fortsat med lys og lygte efter den engelske pilot, men det viser sig også hurtigt, at ikke alle er til at stole på.

Eller rent faktisk er, hvad de udgiver sig for at være ...

Krigsvinter (Oorlogswinter) handler i bund og grund om en ung dreng, der bliver tvunget til at tage voksne beslutninger. Og dermed næmrest på kort tid går fra at være dreng til mand.

Besættelsen af Holland er anvendt som ramme, og det fungerer faktisk fint. For den retfærdiggør omstændighederne og de valg, Michiel må tage. Og er med til at tydeliggøre, at livet er både hårdt og svært.

Selv om Krigsvinter udspiller sig med hollandske briller, så er det befriende at se, at de tyske soldater ikke skildres så stereotypt som det ellers ofte er tilfældet. De tyske soldater fremtstilles således som mennesker frem for som følelsesforladte dræberrobotter.

Det har dog ikke afholdt instruktøren, Martin Koolhoven, fra at skildre den gru, en besat befolkning kan komme ud for. Men det gøres uden at svælge i detaljer eller overdramatisere.

Alt i alt er Krigsvinter et ganske udmærket drama. Skuespillet er udmærket og der er mulighed for at nyde smukke sne- og frostdækkede landskaber i den nydeligt filmede fortælling.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017