Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Kniven i hjertet (1981)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Christian Braad Thomsen
Medvirkende: Helle Ryslinge, Stig Ramsing, Gotha Andersen, Tommy Kenter m.fl.
Varighed: 90 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 13. april 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Jesper (Stig Ramsing) er en helt almindelig mand. Han er single, besøger sin mor, arbejder i posten og bor i en lille lejlighed.

Men han er ensom. Meget ensom og når han trænger til et kærligt ord, kan han mærke på de breve, han sorterer, om det er et kærlighedsbrev. Er det det, åbner han det for at få lidt skreven kærlighed.

De ensomme aftener bruger han forknyt på bodegaen Musikanten, hvor han falder i snak med servitricen Lilian (Helle Ryslinge). Eftersom ingen vil have hende, og ingen vil have ham, finder de to sammen og bliver kærester.

Hun er foruden at være servitrice, psykologistuderende og har rimelig tjek på sit eget liv og sine egne følelser. Tror hun da.

Efter gentagne klager fra beboere, der enten har mistet deres breve eller kan se, at de har været åbnede, bliver Jesper fyret. Så nu tuller han bare rundt i sin egen verden.

Lilian skal til at skrive afsluttende opgave, og kan derfor ikke have Jesper omkring sig. Hun bliver ukoncentreret og beder ham om at holde sig væk, så længe hun skriver opgave om barndommens traumer.

Dette er startskuddet på Jespers mentale nedtur. Hans ensomhed bliver større og større, og det gør hans triste og dystre tanker også. Det kan kun ende med en tragedie af de helt store ... Og det gør det også.

"Suk hjerte - brist ej" - hvor har Christian Braad Thomsen dog ramt plet med denne perle af en film om de helt store følelser, kogt ned i et enkelt lille menneske.

Stig Ramsing er eminent i rollen som Jesper. Hold da op for en præstation af underspillet kaos og fortvivlelse. Hans smerte er til at tage at føle på. Den er så synlig at den nærmest har materialiseret sig i fysisk form.

Hvorimod Helle Ryslinges præstation er mere behersket og i kontrol. Hendes øjne siger alt, hun behøver rent faktisk ingen ord. Det er et forrygende samspil, de to giver hinanden i Kniven i hjertet.

Selvom filmen er fra 1981, er den holdt i sort/hvid, og dette passer helt fint til den alvorlige handling. Her er ingen farveforstyrrelser. Det er knivskarpe billeder med dyb, dyb kontrast.

Christian Braad Thomsen har stået bag film som Kære Irene og Den Blå Munk, og han kan da selv ses i en birolle i Kniven i hjertet, som utilfreds postkunde.

Christian Braad Thomsens store force ligger i at kunne beskrive de små nære ting, som bare er der og egentlig fylder så meget i menneskers liv. Sorg, svigt, kærlighed, fortvivlelse og alligevel en eller anden form for håb.

For en gangs skyld vil jeg anbefale, at man først læser den medfølgende booklette efter, man har nydt filmen.

Det er synd at tage brodden og intensitiviteten ud af handlingen, hvis man er blevet bevidst om, hvad der har drevet Christian Braad Thomsen til at lave denne smukke film.

Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Kniven i hjertet. Det er en meget dybfølt film, som man ikke kan undgå at blive berørt af.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017