Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Katie Tippel (1975)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Paul Verhoeven
Medvirkende: Monique van de Ven, Rutger Hauer, Eddie Brugman m.fl.
Varighed: 107 minutter
  Originalsprog: Hollandsk
Distributør: Trinity Films
Udgivet: 18. januar 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
I 1881 tager familien Tippel fra den fattige by Stavoren i den hollandske provins Friesland til hovedstaden Amsterdam for at prøve lykken.

Eller bare for at komme væk fra fattigdommen i hjembyen. Den store søskendeflok tæller blandt andre den næstældste pige Keetje (Monique van de Ven), der ikke er andet end en stor teenager.

Faderen får arbejde i en stald og den ældste søster, Mina, bliver prostitueret. Keetje selv får et arbejde på vaskeriet, hvor arbejdsdagen er 12 timer med kun 1½ times pause om dagen. Hvilket vil sige omkring 10 timer om dagen med hænderne i sydende lud og indåndning af farlige kemikalier. Det varer dog ikke længe, før hun rager uklar med de andre kvinder og bliver fyret.

Derfra følger et job som stik-i-rend pige hos modisten Monsieur Pierre. Her stifter hun for første gang bekendtskab med et horehus, også kaldet et pensionat, hvor søsteren er i stald.

Keetje er meget egenrådig og vil helst følge sin egen næse. Men da Mina bliver fyret grundet alkoholmisbrug, presser moderen hende til at gå på gaden og skaffe penge til den store families forsørgelse.

Men Keetje vil det anderledes, og tilfældighedernes spil griber ind. Hun bliver model for en kunstner. Gennem ham møder hun bankmanden Hugo (Rutger Hauer), og hendes liv tager endnu en ny retning ...

Katie Tippel (Keetje Tippel) er instruktørens tredje spillefilm. Den første En luders dagbog, omhandler også prostitution - bare i nyere tid.

Paul Verhoeven er en spændende instruktør, der tager kontroversielle emner op i sine film. Han har blandt andet stået bag Black Book, Showgirls, Flesh and Blood og Spetters, der fik så mange høvl af den hollandske presse, at Verhoeven besluttede at flytte fra Holland til USA.

Monique van de Ven i rollen som den ukuelige Keetje er ganske bedårende og yderst overbevisende. Hele sceneriet i filmen viser et godt og usødet billede af 1800-tallets Holland, hvor forskellen mellem rig og fattig var meget stor.

Ydermere vises et ganske godt billede af den ulmende politiske situation, hvor proletariet så småt begyndte at gøre oprør mod de rige.

Der er en yderligere lille krølle på historien, som først vises til allersidst. Dette vil jeg naturligvis ikke røbe her, men det bringer bedømmelsen op på de fire klaptræer.

Katie Tippel er et godt hollandsk drama om en ung kvinde, der følger den vej, som hendes næse nu engang vender.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017