Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Jack the Ripper (1988)
 
 
  Genre: Thriller
Instruktør: David Wickes
Medvirkende: Michael Caine, Jane Seymour, Lewis Collins, Armand Assante, Ray McAnally m.fl.
Varighed: 189 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 29. august 2013
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Den 31. august 1888 blev liget af den prostituerede Ann Nichols fundet på Bucks Road i Whitechapel kvarteret i London.

Scotland Yards bedste detektiv Frederick Abbeline (Michael Caine), og hans partner og ven gennem fire år, George Godley (Lewis Collins), bliver sat på sagen. Lidt uforståeligt, da det jo "kun" drejer sig om en myrdet luder.

Abbeline har lidt af et alkoholproblem, men sætter proppen i, for han vejrer noget stort. Det varer da heller ikke længe, før næste maltrakterede lig dukker op.

De to detektiver kommer på hårdt arbejde, for ledelsen vil bare have en syndebuk hurtigst muligt. Der skal lægges låg på mordene.

Men det er ikke sådan, Abbeline arbejder. Han vil finde den skyldige. Imens ulmer et oprør mod Kongehuset. Et oprør, der er anført af den meget karismatiske Mr. Lusk, der virkelig kan få de fattige, de prostituerede og arbejderklassen med sig.

Og der dukker yderligere et lig op. Samt et brev til journalisten Bates fra The Star, hvor en vis Jack the Ripper påtager sig skylden ...

Abbeline og Godley får uventet hjælp af en clairvoyant, der også er medie samt ven med Dronningen og det ganske kongehus. De får også hjælp fra Dronningens læge. Og pludselig begynder rygterne at svire, at det er Dronningens barnebarn, kronprinsen Albert Victor, der står bag de frygtelige mord.

Jack the Ripper er en tv-miniserie fra 1988. Den er eftersigende det mest gennemresearchede bud på, hvad der egentlig skete dengang, hvor Jack the Ripper hærgede Londons arbejderkvarter Whitechapelm og efterlod fem yderst maltrakterede prostituerede i sit kølvand.

Instruktøren David Wickes fik lov til at researche i Scotland Yards bevogtede arkiv. Her kom tophemmelige og fascinerende oplysninger frem.

Selvom Jack the Ripper varer små tre timer, går tiden ufatteligt hurtigt. For det er en spændende og dramatisk historie, der tilmed bygger på fakta.

Michael Caine og Lewis Collins er et forrygende makkerpar. Michael Caine fik da også fortjent en Golden Globe for sin rolle, som den ihærdige detektiv.

Der er yderligere to, der skilder sig væsentligt ud: Den clairvoyante Lees, spillet af Ken Bones, samt Armand Assante, der har rollen som Mansfield. En amerikansk skuespiller på visit i teaterstykket Dr. Jekyll & Mr. Hyde, som måske/måske ikke har en rolle i mordene.

Desuden medvirker Jane Seymour i en betydelig rolle som tegneren Emmy. Men her havde jeg lidt problemer med at abstrahere fra hendes senere rolle som Dr. Quinn i tv-serien "Doktor på prærien".

Som handlingen skrider frem, virker udlægningen af sandheden ganske logisk og fornuftigt. Også, selvom Jack the Rippers sande identitet aldrig nogensinde er blevet opklaret. Men her er der et virkelig godt bud.

Selve optagelserne er fantastiske. Dystre, mørke og til dels også triste. Der er stor kontrast mellem det bedre borgerskab kontra det fattige London. Hvilket gengives helt forrygende.

Der bliver kræset om detaljerne - dog ikke i mordscenerne, hvor man blot aner lidt blod. Men det er i lyssætningen, dialogerne og skuespillernes mimik.

Der medfølger en booklette, skrevet af Claus Reinhold, der giver en endnu mere detaljeret beskrivelse af Jack the Ripper, rippologien samt optagelserne af filmen. Det er en booklette, der er værd at bruge tid på at læse. Den er virkelig interessant.

Jack the Ripper er en film, man sagtens kan se igen. Der er mange facetter, spørgsmål og politiske intriger, som er værd at bide mærke i.

Tre timer i selskab med Jack the Ripper er tre timer med et godt og spændende plot, fantastiske skuespilpræstationer og måske sandheden om en af de mest mystiske og omdiskuterede seriemordere i historien: Jack the Ripper.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017