Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Jacknife (1989)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: David Hugh Jones
Medvirkende: Robert de Niro, Ed Harris, Kathy Baker m.fl.
Varighed: 98 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 1. november 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Bobby, Dave (Ed Harris) og Joseph "Jacknife" Megessey (Robert de Niro) var sammen under Vietnamkrigen. Kun Dave og Joseph vendte hjem igen, og nu 15 år efter, banker Joseph på Daves dør.

Fiskesæsonen starter, og Joseph har nogle uger tidligere aftalt med Dave, at de skulle ud at fiske ørreder. Men Dave har glemt alt om det. Han sover for gud ved hvilken gang brandert ud.

Dave bor sammen med sin søster, biologilæreren Martha (Kathy Baker), og lever i alkoholismens tåger for at glemme Vietnam og, ikke mindst, Bobby, der døde.

Dave er just ikke begejstret for at se Joseph igen, der intet har imod at tale om Vietnam eller Bobby for den sags skyld. Men Dave vil blot glemme og gemme sig.

Men Joseph bringer et frisk pust ind i søskendeparrets grå hverdag, og Joseph bliver forelsket i Martha. Hvilket ikke gør situationen bedre, slet ikke da følelserne bliver gengældt.

Dave synker længere og længere ned i selvmedlidenhed og jalousi, mens Joseph og, ikke mindst, Martha blomstrer op.

Jacknife er et stille hverdagsdrama, hvor handlingen er lagt i baggrunden. Det er udelukkende baseret på karaktererne og stærke vedkommende dialoger. Det er ypperligt.

Især er Ed Harris fremragende i sin rolle som Dave. Det er så troværdigt og hjerteskærende spillet, at man får små tårer i øjenkrogene. Hans desperation, klynken og navlepilleri er fremragende gengivet. Han trækker et stort læs i filmen.

I flashbacks ses de dramatiske hændelser under Vietnamkrigen, der nu martrer Dave og gør ham så , at han lever sit liv gennem sprut og amfetamin. Små flashbacks, som på sin egen måde gør Daves virkelighed mere nærværende og tragisk.

Det er karakterskuespil på et meget højt plan, og en nydelse at se og opleve. Personernes udvikling i filmen er også værd at bemærke. Især Kathy Baker, der går fra at være en grå søster i et moder-søn forhold til sin bror til at være en smuk ung kvinde med glimt i øjet og et vildt bankende hjerte. En kvinde, der til sidst tør at komme ud af sin skal og fastlåste rolle.

Det, at handlingen kun er en sekundær ting og trekløveret Robert de Niro, Kathy Baker og Ed Harris får lov til at træde helt i karakter gør, at filmen virker ualmindelig stærk og rørende.

Jacknife er en film, man ikke kan undgå at blive berørt af, og jeg kan varmt anbefale den. Det er en stærk og vedkommende film.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017