Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Irreversible (2003)
 
 
  Genre: Drama/thriller
Instruktør: Gaspar Noé
Medvirkende: >: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel m.fl.
Varighed: 94 minuttter
  Originalsprog: Fransk
Distributør: Scanbox
Udgivet: 09. februar 2004
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Le temps détruit tout - tiden ødelægger alt.

Startscenen er en sadomasochistisk bøsseklub med det fascinerende navn Rectum. Kameraet vælter rundt, baggrundsmusikken er på det nærmeste psykotisk og det røde lys er direkte irriterende.

De to venner, Marcus og Pierre, render rundt i vrede og frustration i jagten på Le Tenia - Bændelormen. Da de endelig finder ham, går det gruelig galt. I en sand blodrus og totalt ude af kontrol smadrer Pierre Bændelormens hoved med en brandslukker - alt i mens de andre gæster er vellystent med på en kigger.

Dernæst bliver tiden skruet tilbage - minut for minut for at afdække Pierre og Marcus motiv til at smadre Bændelormen.

Kronologien er en udfordring i sig selv.

I starten er det faktisk snotforvirrende, men man bliver langsomt suget ind i handlingen og personerne. Da filmen kom op i biograferne, blev den meget omdiskuteret. Blandt andet. var der en del diskussion om voldtægtsscenen, der varer i aktens fulde længde, 9 minutter. Men det er netop instruktørens pointe. At vise scenerne i den fulde længde, for tiden kan ikke ændres. Skæbnen bliver beseglet af de skæbnesvangre minutter, der bare ikke kan gøres om.

Det er en meget barsk film, især i starten. Det er IKKE en film, man skal se, hvis man blot vil underholdes. Det er en film, der er kvalmende, rørende, tankevækkende og brutal.

Kameraføringen, lyset, musikken, historien, ja - det hele, går op i en højere enhed og virker psykisk stærkt. Filmen ætser sig ind under huden, og den bliver siddende.

Vincent Cassel i rollen som Marcus er fantastisk. Han spiller overbevisende. Man kan virkelig tage og føle på hans frustration, hans vrede og hans kærlighed til kæresten Alex. Hun spilles af Monica Bellucci. Forførende smuk og aristokratisk, men hvis liv nok aldrig bliver det samme.

Der er visse scener i filmen mellem Alex og Marcus, som er så smukke og ømme, at voldsscenerne i den grad bliver sat i relief. Pierre, spillet af Albert Dupontel er også bemærkelsesværdig, som ekskæresten til Alex og Marcus' ven.

Jeg har kun lovord og ros til denne film. Det er nok en af den slags film, som man enten hader eller også bare elsker. Jeg tror ikke, der er noget midt i mellem.

Jeg har endnu ikke fået Irreversible ud af hovedet og tankerne, og jeg tror nok, at den i den grad har bidt sig så fast, at jeg aldrig glemmer den.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017