Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Hr. Lazarescus sidste rejse (2005)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Cristi Puiu
Medvirkende: Ion Fiscuteaunu, Mirela Cioaba, Doru Ana m.fl.
Varighed: 154 minutter
  Originalsprog: Rumænsk
Distributør: Criterion
Udgivet: 8. august 2007
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 

Hr. Lazarescus (Ion Fiscuteanu) er 62 år gammel og kigger måske lidt for dybt i flasken indimellem. Han bor sammen med sine tre katte og en lørdag aften får han ondt i mavesåret samt hovedpine. Han ringer efter en ambulance, men der er lang ventetid.

Imellemtiden får han det værre og kontakter sine naboer. De forsøger efter bedste evne at hjælpe ham og kontakter også en ambulance. Selvom de hakker på ham, hans alkoholforbrug og hans katte, viser de dog lidt næstekærlighed.

Ambulancen kommer endelig efter en halv times tid, og nu bliver Hr. Lazarescus kørt rundt i Bukarest' i søgen efter et hospital, der gider tage imod ham.

Mere vil jeg ikke skrive, jeg vil hellere beskrive, hvordan jeg oplevede Hr. Lazarescus sidste rejse.

Jeg har brugt 154 minutter på at se en næsten 63-årig forhenværende ingeniør, nu uformuerende lettere alkoholiseret pensionist .

Jeg har været fluen på væggen til den sidste uværdige afslutning af et liv. Jeg har været til stede i den lille snavsede stue, hvor Lazarescus ligger i sit opkast, mens naboerne diskuterer hverdagsting inden ambulancen kommer. Jeg ventede endda sammen med dem i den halve time, før hjælpen endelig kom.

Jeg har siddet usynlig ved siden af den syge mand i ambulancen og været vidne til den respektløse og kyniske opførsel fra stressede læger og sygeplejersker, der har mere travlt med rygepauser og mobiltelefoner samt interne diskussioner om kvalifikationer og kompetancer.

Jeg har set fordømmelsen i deres øjne og set deres overlegenhed over for denne mand, hvis liv langsomt er ved at rinde ud af det spinkle bryst. Og alle er ligeglade, for hvorfor behandle en mand, der har forsømt sit helbred og bare ladet stå til? En gammel fordrukken bums, der blot er et brokkehoved, som bare vil have ret i, at han har faktisk smerter.

Skildringen af sygehussystemet er fremragende, og jeg var da lige ved at komme i tvivl, om det var dansk eller rumænsk. Der er ikke den store forskel der med hensyn til den menneskelige behandling. Eller mangel på samme.

Det er ikke mindre end en stor filmoplevelse. Blottet for enhver form for sentimentalitet med fornemt neddæmpet skuespil, der gør filmen nærmest dokumentarisk.

Filmen har vundet 22 internationale priser, blandt andet gik Den Gyldne Svane til hovedrolleindehaveren Ion Fiscuteaunu og Juryens Special pris til instruktøren Cristi Puiu på Copenhagen International Film Festival i 2005. Og naturligvis vandt den hele baduljen på Transilvania International Film Festival, både Publikumsprisen, Bedste Instruktør, Bedste skuespillere, Bedste rumænske film og FIPRESCI prisen.

En unik oplevelse tangerende det ubehagelige. Men hold da op, hvor er det godt. Den burde være tvunget pensum på lægestudiet, så respekten for patienten kunne komme i højsædet igen.

Jeg kan varmt anbefale Hr. Lazarescus sidste rejse (Moartea domnului Lazarescu). En grum tankevækkende film om den sidste rejse i livet.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017