Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Hiroshima (1995)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Roger Spottiswoode og Koreyoshi Kurahara
Medvirkende: Kenneth Welsh, Naohiko Umewaka m.fl.
Varighed: 178 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 3. juli 2008
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Året er 1945. Mens anden verdenskrig nærmer sig sin afslutning i Europa med Berlins fald, raser krigen i det fjerne østen fortsat, hvor japanerne trods store tab nægter at give op. Faktisk er de klar til at kæmpe til sidste mand.

I USA dør præsident Franklin D. Roosevelt og hans vicepræsident, Harry S. Truman (Kenneth Welsh) må overtage det betydningsfulde hverv, mens beskyldningerne flyver frem og tilbage mellem Tokyo og Washington. Truman har egentlig slet ikke forudsætningerne for at overtage, idet Roosevelt aldrig havde inddraget ham i det daglige arbejde.

Så Truman må meget hurtigt sætte i ind krigen, da han nu dagligt skal tage beslutninger, der vil berøre i tusindvis af menneskers liv eller død. Den nybagte præsident bliver også gjort opmærksom på det såkaldte Manhattan Projekt, hvor udviklingen af de første kernevåben er i gang. Og dermed stilles han også overfor et moralsk dilemma.

Samtidig må den japanske kejser Hirohito (Naohiko Umewaka) se sit land sønderbombet af det ene B29-bombefly efter det andet. Han må sammen med sine politikere og militære ledere forholde sig til, hvordan de vil håndtere en næsten uundgåelig amerikansk invasion.

Det er dog især de militære ledere på begge sider, der sætter dagsordenen. Både amerikanerne og japanerne mener, de kan trække det længste strå. Upåagtet at det vil koste endnu flere liv, end de millioner, der allerede er gået tabt.

Truman beslutter sig til sidst, for at spare menneskeliv, for at sprænge den første atombombe over en japansk by, hvor den ikke kun skal ramme våbenproducerende industri, men også den civile befolkning. Og dermed er der kort vej til at Hiroshima er en rygende ruinhob, og en hel verden er i chok over det skræmmende våben.

Japan nægter dog fortsat at kapitulere betingelsesløst. Så kort tid senere rammes Nagasaki af en brintbombe, der er fuldt så ødelæggende som bomben over Hiroshima. Det får endelig Japan til at overgive sig.

Hiroshima, der er en canadisk-japansk coproduktion, er oprindelig lavet til tv som en miniserie. Den kan dog sagtens bære at ses ud i ét, som man får chancen for med denne DVD. Også selvom spilletiden er tæt på tre timer.

Det skyldes ikke mindst, at filmen er ganske historisk korrekt og belyser de dilemmaer, som begge landes regeringer må forholde sig til. Samtidig er filmen rigt krydret med autentiske optagelser fra krigens sidste tid.

Hiroshima giver også god mulighed for at følge de amerikanske piloters træning op til de afgørende togter over Japan. En træning, der stod på i månedsvis, da bomberne skulle kastes med næsten millimeter-nøjagtig præcision.

Et gevaldigt plus er, at filmen også sprogmæssigt fremstår troværdigt. Japanere taler således japansk osv. På den anden kan det give lidt besvær med at læse underteksterne, da for eksempel japansk og russisk også er tekstet på engelsk foruden de danske undertekster.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017