Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Henning Larsen - Lyset og rummet (2012)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Jytte Rex
Medvirkende: Henning Larsen
Varighed: 70 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 28. august 2012
Anmeldt af: Johnny Josefsen
 
 
Det er næsten altid fascinerende at følge folk, der er passionerede for det, de laver i hverdagen. Arkitekten Henning Larsen er ingen undtagelse.

Gennem denne dokumentar får man en indsigt i hans syn på arkitektur og æstetik. For Larsen er bygninger mere end bare bygninger. Det er kunstværker, og arkitekten er kunstneren, der styrer lyset og rummet som en dirigent.

Vi hører, hvordan Larsen designede biblioteket i Malmø omkring åbne hvilepladser og om tankerne bag hans mest kendte værk: Udenrigsministeriet i Saudi-Arabien.

Henning Larsen agerer fortæller gennem hele filmen, med sin behagelige og rolige stemme, der giver os et dybdegående indblik i hans syn på arkitektur.

Han forklarer, hvordan han er fascineret af lyset, og hvordan han mener, at det skal være en central del af ethvert byggeri. Samt hvordan han altid har vidst, at han skulle være arkitekt.

Det har aldrig kunnet være anderledes. Han er en mand, der elsker sit arbejde og som har opnået en høj anerkendelse for sine vellykkede projekter.

Der viser sig først tegn på konflikt, da Henning Larsen diskuterer sit arbejde på Operaen i København. Bygningen, der var tiltænkt som Mærsks gave til Danmark.

Dette emne udgør de sidste 10 minutter af filmen, hvor Henning Larsen skyder med skarpt imod Mærsk og udtrykker sin skuffelse over det endelige resultat. Samt det absurde i at have mere kunstnerisk frihed i et land styret af et diktatur end i det demokratiske Danmark.

Det er her filmen for alvor bliver interessant, hvorfor det også er en skam, at det kun varer ved i små 10 minutter.

Henning Larsen - Lyset og rummet er en dokumentar, der giver et indblik i en ildsjæls karriere. Og en indsigt i, hvordan kunstneren tænker.

Det er et interessant portræt, der er filmet på poetisk vis med billeder fra Henning Larsens hjem, bygninger og skitser sat til rolig musik, som nærmest giver filmen en beroligende kvalitet. Den zen-følelse Henning Larsen oplever, når han fordyber sig i sine opgaver.

Henning Larsen har netop modtaget den prestigefyldte pris Praemium Imperiale. Prisen er blevet uddelt siden 1989 og kaldes også kunstens Nobel-pris.

Prisen bliver givet til kunstnere, som har givet et unikt bidrag til kunstens udvikling. Priskomiteen, der består af Japans ældste kunstfond, Japan Art Association, udtaler, at grunden er, at Henning Larsens bygninger er som magasiner af dagslys.

Dette gør Jytte Rex' dokumentar Henning Larsen - Lyset og rummet endnu mere aktuel og spændende.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017