Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Hele Danmarks Sprogøe (2006)
 
 
  Genre: Tv-humor
Instruktør: Forskellige
Medvirkende: Ove Sprogøe, Dirch Passer, Morten Grundwald, Henning Sprogøe m.fl.
Varighed: 210 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: NSM
Udgivet: 3. juli 2012
Anmeldt af: Johnny Josefsen
 
 
Fra lystspil til skuespil og fra revy videre til den velkendte stemme bag Asterix.

Ove Sprogøe er kendt for mange ting. Han havde en yderst omfangsrig og produktiv karriere, hvor han prægede op mod 154 film. Han var dog nok mest kendt for sin rolle som Egon Olsen i Olsen Banden, hvor han altid var klar med en plan og et yderst farverigt udvalg af bandeord, der ville gøre selv Kaptajn Haddock misundelig.

Hele Danmarks Sprogøe viser forskellige sider af Sprogøes humoristiske sans til de samfundskritiske sider, hvor han med stolt ølvom fortæller, hvordan vi danskere aldrig ville kunne slukke vores tørst uden bajere. Eller sketchen hvor han, klædt som Fanden, leger med spoken word poesi, der giver en skarp kritik af danskernes levevej.

Men der er også de muntre øjeblikke, hvor han forsøger at gøre en duet med Dirch Passer til et one-man show. Eller bare de simple vredesudbrud fra Olsen Banden, når planen forkludres af skvaddermiklerne, hundehovederne og hængerøvene.

Der fokuseres dog hovedsageligt på de humoristiske indslag, og der bliver derfor ikke plads til klip fra Sprogøes mere seriøse præstationer. For eksempel hans rolle i Matador eller hans prisvindende præstation fra Scherfigs Den forsvundne fuldmægtig.

Mens der er et varieret udbud af kendte og mindre kendte øjeblikke fra Sprogøes vidt omspændende karriere, så er det desværre langt fra en fornøjelse at sidde igennem. Dvd'en byder på tre en halv times klip, sammenblandet med interviews.

Dengang Monty Python besluttede sig for at lave deres tredje film, The Meaning of Life, var det oprindeligt planlagt som et sketchshow. De følte dog ikke at sketches var passende i så store mængder, hvorfor de valgte at indblande et narrativ.

Dette skabte lidt mere dynamik og gav de enkelte sketches lidt kontekst, der gav det hele en følelse af at det udgjorde delene af en helhed. Dette mangler i den grad på denne skive.

Hele Danmarks Sprogøe føltes som en 3½ time lang samling af tilfældige klip smidt i tilfældig rækkefølge.

Det starter med to korte sange, hvilket efterfølges af et 35 minutter langt, uredigeret interview med Morten Grunwald, der indeholder alt lige fra småfejl til minutlange strækninger, hvor diskussionen på ingen måde er relateret til dvd'ens æresgæst, Ove Sprogøe.

Det er en drøj omgang at tygge sig igennem, hvilket kun forværres, når interviewet efterfølges af en lang streng af sange og senere klip fra det foregående interview.

Hele herligheden afsluttes med endnu et 35 minutter langt interview med Henning Sprogøe, Ove Sprogøes søn. Det er hårdt at sidde igennem og føltes forhastet, næsten som om dvd'en blev udgivet før redigeringsprocessen var fuldendt.

Det er derfor svært at se, hvordan skiven skulle kunne betragtes som guf for andre end de mest hærdede Sprogøe fanatikere. Det ville have hjulpet gevaldigt, hvis Hele Danmarks Sprogøe havde været sammensat på en meningsfyldt måde, hvor interviewene kunne give en kontekst og være medvirkende til at tegne et dybdegående billede af Sprogøes lange karriere.

Dette er desværre ikke tilfældet. I stedet kan det nok kun anbefales til føromtalte fans, og folk der ønsker at anvende dvd'en som et opslagsværk over et stort udvalg af Sprogøes kendte materiale.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017