Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 100
Gullivers Travel (1995)
 
 
  Genre: Eventyr
Instruktør: Charles Sturridge
Medvirkende: Ted Danson, Ned Beatty, Peter O'Toole m.fl.
Varighed: 178 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 15. februar 2010
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Jonathan Swifts fortælling om lægen Lemuel Gulliver og hans forskellige rejser er kendt af de fleste. Om ikke andet så i hvert fald mødet med lilleputterne.

Historien har da også være genstand for en lang række genfortællinger, omskrivninger og fortolkninger siden værkets udgivelse i 1700-tallet. Gullivers Travel (Gulliver's Travels) fra 1995 er en af de mere omfattende fortolkninger og broderer, med relativ stor kunstnerisk frihed, på den originale fortælling.

Efter at have være savnet til søs i en årrække, og egentlig formodet død, vender Lemuel Gulliver (Ted Danson) hjem til familien. Han er syg og afkræftet efter sine mange oplevelser og begynder at fortælle om sine eventyr i tiden der er gået.

Først om mødet med lilleputterne, der starter med at tage til ham til fange, for så siden at gøre den skibbrudne læge til deres hjælper i krigen mod naboøen. Lemuel Gulliver falder dog i unåde hos lilleputternes konge og må flygte fra øen.

Da skibslægen igen får fast land under fødderne, befinder han sit i et rige befolket af giganter. Her bliver han taget til fange af en bondefamilie, vor datteren småforelsket behandler ham som en levende påklædningsdukke.

Han bliver siden en form for hofnar for giganternes dronning, må slås med gigantiske hvepse og oplever i det hele taget giganternes rige på godt og ondt. Da en rovfugl snupper en kasse, Lemuel Gulliver bliver ttansporteret rundt i, befinder han sig snart efter igen tæt på druknedøden i oprørte vande langt fra land.

Dr. Gulliver bliver imidlertid reddet op på den flyvende ø Laputan. Her møder han et samfund dedikeret til musik og videnskab, men som ikke er videre gode til at omsætte videnskaben til praksis. Efter nogle sideeventyr med fast grund under fødderne, drager lægen atter mod England og familien.

Han ender dog i et land befolket af Houyhnhnm'erne, meget intelligente og talende heste, og Yahoo'erne, der er et billede af det værste i menneskene. Lemuel Gulliver bliver fascineret af hestene og deres livsstil, og begynder at tage mere og mere afstand fra menneskeheden.

Houyhnhnm'erne ender dog dog at beslutte, at skibslægen ikke er værdig til at forblive blandt dem. Dermed befinder Lemuel sig snart igen på havet, men denne gang fast besluttet på at det nu skal blive hans endeligt.

Mod sin vilje bliver han dog atter reddet og når langt om længe tilbage til England. Ingen vil dog tro på Gullivers mildest talt fantastiske og provokerende fortællinger og han ender på et sindsygehospital.

Lemuel Gulliver ender dog med at få oprejsning og kan dermed igen blive forenet med sin familie. Han vedbliver dog at have et noget anstrengt syn på menneskeheden, mens heste vedbliver at have en særlig plads i hans hjerte.

Filmen virker desvære forvirrende, fordi den konstant skifter mellem tid og sted. Det ene øjeblik er man tilbage med Lemuel Gulliver i England, det næste er man med på en hans forskellige oplevelser. Det kan af og til virke meningsforstyrende, selv om det selvfølgelig giver hovedpersonen en mulighed for, på en mere naturlig måde end voice over, at fortælle hvor i handlingen, man befinder sig og hvorfor.

Havd der også irriterede mig, er menusystemet på DVD'en. Gullivers Travel, der oprindelig blev skabt til tv, er nemlig delt op i to såkaldte "bøger". Og de kan ikke ses i forlængelse af hinanden!

Hvorfor i himmelens navn skal man partout tilbage til menusystemet, efter at have set første halvdel, for at kunne se anden halvdel af eventyret? I det hele taget kunne menusystemet på DVD'en være lavet langt mere brugervenligt og logisk ...

Med med dette brok ude af systenet, skal der også være plads til berettiget ros. Gullivers Travel er nemlig slet ikke en dårlig film - langt fra.

Blandt andet kan den byde på en lang række stjerneskuespillere i såvel større som mindre roller. Der er heller ikke sparet på special effects, der er forbavsende gode, produktionsåret taget i betragtning.

Den næsten tre timer lange fortælling er holdt i forfatterens oprindelige, nemlig som et meget kritisk og satirisk billede af samtidens samfund og styreform. At meget så uden videre kan genkendes i dag, siger så mere om nutidens mangel på nødvendig udvikling end om Jonathan Swifts evner som forfatter.

At man så tilmed får, for første gang på skærmen, hele den samlede historie om lægen Gullivers fantastiske rejser samlet i en fortløbende fortælling, er kun ekstra en bonus, der bestemt kun trækker den samlede vurdering yderligere op. En film, der absolut kan anbefales for hele familien.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017