Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 100
Gregory's Girl (1981)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Bill Forsyth
Medvirkende: John Gordon Sinclair, Dee Hepburn, Clare Grogan m.fl.
Varighed: 88 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 15. april 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Kærlighed er en svær størrelse. Ikke mindst, når man er 16 år gammel og først lige ved at finde ud af, at det modsatte køn være andet end blot irriterende. Når man så samtidig er kluntet som en hundehvalp med alt for store poter og har svært ved at sige det rigtige, så er det endnu mere kompliceret.

Sådan føler Gregory (John Gordon Sinclair) det i hvert fald. For skoledrengen forelsker sig nemlig hovedkuls i centerforwarden på sit eget fodboldhold. En pige, Dorothy (Dee Hepburn), der er langt bedre på grønsværen end han ham selv og som har fået fået skubbet ham fra pladsen i spidsen for holdet og ind mellem målstængerne.

Dorothy ænser nærmest ikke Gregorys tilnærmelser. Lige indtil den dag, hvor han fået taget mod sig og får inviteret Dorothy på en date. Inden daten bliver Gregory nødt til at søge råd om påklædning og opførsel hos sin langt yngre søster, ligesom han må låne påklædningen til den store aften af sine "mates".

Daten forløber dog ikke helt som Gregory havde forestillet. Sammen med to af sine veninder, har Dorothy helt andre planer for Gregory. Nemlig at få ham bragt sammen med Susan (Clare Grogan), som har været forelsket i Gregory gennem mange år.

Handlingen kunne være taget ud af mangen en serieproduceret, amerikansk ungdomsfilm, som ofte svælger i netop dette evigaktuelle tema. Handlingen er dog langt fra henlagt til et amerikansk high school miljø, men i stedet til Cumbernauld New Town, der er en by mellem Edinburgh og Glasgow i Skotland.

Instruktøren, Bill Forsyth, har i disse rammer formået at skabe en perle af en film. Stort set alle medvirkende i filmen er lokale, der hverken før eller siden har haft en karriere på det hvide lærred. Det er med til at give en filmen en fantastisk autenticitet og ingen falder uden for deres roller, som de jo allerede nærmest er født til.

John Gordon Sinclair er genial i rollen som den akavede teenager, hvis krop vokser hurtigere end han selv kan følge med. Samtidig har han en mimik, der er næsten hele filmen værd. Glemmes skal heller ikke den særlige accent, som præger sproget i den del af Skotland. Den er pragtfuld og næsten i sig selv et klaptræ værd.

Gregory's Girl, der sandsynligvis er ukendt for de fleste, er ved en kæmpe rundspørge blandt kritikere og filmskabere blevet kåret til en af de 30 bedste britiske film - nogensinde. Det er foran film som A Clockwork Orange og Gandhi, der begge er kendt af næsten enhver film-fan.

Gregory's Girl blev da retfærdigvis også nomineret til en del BAFTA-priser, der kan kaldes den britiske pendant til Oscar-priserne, og fik prisen for bedste manuskript. Filmen vandt ligeledes en række andre priser. Fuldt fortjent, mener denne anmelder, efter at have stiftet bekendtskab med den.

Så vil du se en anderledes og vedkommende film om den svære, første kærlighed, så gå ikke forbi Gregory's Girl. Det ville være at snyde dig selv for en rigtig god oplevelse og knap halvanden times sublim underholdning.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017