Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Goya's Ghosts (2006)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Milos Forman
Medvirkende: Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Natalie Portman m.fl.
Varighed: 109 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 13. november 2007
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Madrid 1792. Den spanske maler Francisco de Goya (Stellan Skarsgård) er så småt ved at blive anerkendt som hofmaler. Han er således ved at portrætere Dronningen.

Samtidig er den spanske inkvisition yderst betænkelige ved, at en af deres tro støtter, munken Lorenzo (Javier Bardem) også ønsker sit portræt malet af Goya.

For ikke nok med at Goya er en fabelagtig portrætmaler, skildrer han også via raderinger det virkelige liv i det politiske urolige Spanien. Han karikerer inkvisitionens magtfulde mand, krigens gru og dagligdagens sult og fattigdom.

Goya er nærmest besat af sin muse, den underskønne Ines (Natalie Portman), som han bruger som model til blandt andet kirkemalerier og freskoer, hvor hun afbilledes som engel.

En aften er Ines sammen med sine brødre på værtshus, og da hun ikke bryder sig om svinekød, vælger hun at spise kylling. Dette får inkvisitionen nys om. Hun bliver arresteret og anklaget for at være smugjøde.

Eftersom Goya har magtfulde forbindelser, går Ines' far til ham og beder ham om hjælp. Han sætter familien i forbindelse med munken Lorenzo, og Lorenzo lover, at han vil gøre alt, hvad der står i hans magt til at få Ines løsladt.

Men Ines har aflagt tilståelse - naturligvis efter et pinefuldt forhør, så der er ikke så meget, han kan gøre. Andet end at bede sammen med hende og få styret sine lyster.

Milos Forman har gjort det igen - efter en lang pause, og selvom Goya's Ghosts nok ikke vil brænde sig ind i bevidstheden som hans tidligere mesterværker Gøgereden (1975) og Amadeus (1984), er det helt klart en seværdig film.

Historien er fabelagtig godt fortalt, og især Natalie Portman er forrygende i sin rolle, som Ines. Stellan Skarsgård i rollen som Goya, virker lidt vattet og knap så troværdig. Derimod lyser Javier Bardem op i rollen, som en yderst dyster og magtliderlig munk. I øvrigt er de glidende karakterskift, der sker med personerne gennem historien, er meget smukke, nærmest umærkelige, men fantastiske.

Der er kælet for detaljerne i Goya's Ghosts og hvert et billede fremstår som et poetisk penselstrøg. Som om de lige er taget ud af rammerne og sat på fjernsynsskærmen.

Jeg kan varmt anbefale dette storslåede historiske drama med smukke kostumer, god historie og gode skuespillere. Så sæt 109 minutter af og nyd Goya's Ghosts. Den skuffer bestemt ikke.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017