Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Frihed på prøve (2010)
 
 
  Genre: Komedie
Instruktør: Erik Clausen
Medvirkende: Erik Clausen, Henrik Bruhn, Pil Egholm, Jesper Asholt m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 10. december 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Frihed på prøve er fortsættelsen af Ledsaget udgang) fra 2007.

John (Erik Clausen) har mulighed for prøveløsladelse, hvis han vel at mærke angiver bagmanden for fængslets hashhandel. Det er meget magtpåliggende for John at komme ud, for hans søn Kenneth (Henrik Bruhn) har bedt om hans hjælp. Så John angiver bagmanden og snart er John på vej mod Jylland til sin søn og svigerdatter.

Kenneth har store problemer. Han er lige blevet far til en dejlig dreng. Der er bare lige det lille men, at drengen er meget brun og har meget sort, krøllet hår.

Umiddelbart kunne det jo se ud til, at Kenneths søde, men enfoldige kone, Bettina (Pil Egholm), har været lidt mere end venlig overfor en fremmed mand. Men John har lynhurtigt en rigtig god forklaring på farveforskellen.

For at overbevise både Kenneth og svigerfamilien om, at den lille baby er Kenneths søn, får han fat i sin tidligere kammerat "Sømmet" (Elith "Nulle" Nykjær) til at forlade Vesterbro og komme til Jylland og agere professor i genetik.

Efter et rørende foredrag om genetikkens dialektik og didaktisk forskning er alle overbeviste om, at barnet er Kenneths. Det var så det første problem, der skulle løses.

John, som jo er Vesterbro-dreng og altid været på kant på loven, får det svært i den lille jyske by. Han oser langt væk af københavner og kriminiel. Derfor varer det ikke længe, før han er på kant med blandt andre Mads Ole (Henrik Lykkegaard), svigerfaderens højre hånd gennem tyve år.

Men John, der har haft en åbenbaring i fængslet om frihed og kærlighed, klør bare på. Han vil endelig være den familiefar, som han aldrig nogensinde har været, og han vil gøre alt for at hjælpe Kenneth, Bettina og den lille baby.

John opnår da også at blive godt og grundigt forelsket, få tre forskellige jobs, blive jagtet af bagmandens håndlanger, blive ven med landsbytossen og trods alt genvinde lidt respekt fra sin familie under sit ophold i Jylland.

Åh, Frihed på prøve er en typisk Clausen-film. Man kan ikke rigtig kalde den en komedie eller et drama. Det er bare en clausisk film fyldt med lune, humor, socialrealisme og lidt drama.

Personerne er stort set de gamle kendinge fra Ledsaget Udgang, og de følger fint deres karakterer fra tidligere. Dog har sønnen Kenneth i form af Henrik Bruhn fået lidt mere karaktermæssig pondus, hvilket klæder rollen.

Det, der er så kendetegnende ved Erik Clausens film, er at Clausen er sin rolle, eller rollen er Erik Clausen, om man vil. Jeg holder utrolig meget af Erik Clausens roller. En lille mand på gulvet, jovial, lidt tossegod, selvironisk uden filter, ligefrem og altid med et kæmpehjerte placeret lige det rette sted. Alt i alt en rigtig lurendrejer - på den gode og fede måde.

Det er så dejligt befriende, dels at genkende sine nærmeste i de clausiske roller, dels at genkende sig selv. Og, ikke mindst, at kunne grine af sig selv og sin egen, til tider, enfoldighed.

Frihed på prøve er absolut en værdig efterfølger til Ledsaget udgang, men kommer desværre ikke helt så meget op i gear. Men folkeligheden og den underspillede humor er tilstede og luner dejligt.

Jeg ved ikke om der kommer en treer ... men jeg under næsten den gamle Vesterbro-dreng med den lidt for lille læderjakke dét, han drømmer om - nemlig frihed og kærlighed. Det er jo det, livet drejer sig om.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017