Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Blu-Ray F.I.S.T. (1978)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Norman Jewinson
Medvirkende: Sylvester Stallone, Peter Boyle, Rod Steiger m.fl.
Varighed: 125 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Soul Media
Udgivet: 11. juli 2013
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
I 1930'ernes USA arbejder Johnny Kovak (Sylvester Stallone) med at losse og læsse lastbiler. Arbejdsdagen er otte timer, overarbejde er ubetalt og skader på varer skal betales ud af egen lomme.

Kovak ender med at blive utilfreds med arbejdsforholdene og fører an i et oprør. Da de efterfølgende snakker med ejeren, bliver der lovet bedre arbejdsforhold. Men allerede næste dag bliver Kovak, sammen med adskillige kolleger fyret.

Kovak bliver dog hurtigt opsøgt af den lokaler leder af langturschaufførernes fagforening (F.I.S.T.). Sammen med en ven og kollega får Kovak arbejde med at skaffe fagforeningen nye medlemmer mod provision.

Kovak begynder hurtigt at skaffe nye medlemmer og stige i graderne. Det bringer den tidligere arbejder i kontakt og konflikt med en anden områdeleder, Max Graham (Peter Boyle). Kovak vinder dog umiddelbart det interne opgør.

I forbindelse med en strejke mod en af de lokale virksomheder, bliver Kovak nødt til at få lokale gangstere til at hjælpe fagforeningen, da situationen spidser til og virksomhedsejerne begynder at tage hårdhændede metoder i brug.

Med med gangsternes indtog, kommer også mafiaen til. Og mafiaen får langsomt, men sikkert, større og større indflydelse i den efterhånden magtfulde fagforening.

Mafiaen ender ikke kun med at sætte Kovaks personlige integritet på spil. Han og fagforeningen bliver også midtpunkt i en undersøgelse af organiseret kriminalitet, ledet af senator Madison (Rod Steiger). Og snart er det ikke kun Kovaks ære, der er på spil ...

F.I.S.T. er en hamrende god og stærk film. Ikke kun giver den et indblik i de ringe vilkår for arbejderne inden fagforeningernes tid, men den giver også et billede af koblingen mellem flere amerikanske fagforeninger og mafiaen, der har været spekuleret om siden starten.

Handlingen er heller ikke bare grebet ud af den blå luft. Det kan man hurtigt forvisse sig om, hvis man kigger lidt på historien om den magtfulde Teamsters fagforening og dens øverste chef, Jimmy Hoffa, der pludselig forsvandt sporløst i 1975. Den afsluttende scene efterlader da heller ikke tvivl om, at det er netop her, inspirationen til handlingen er hentet.

Det er ikke kun historien i F.I.S.T., der glimrer. Også skuespillet er fremragende med et væld af gode og dygtige skuespillere, der alle gør en god figur.

Sylvester Stallone beviser desuden, at han faktisk er en rigtig dygtig karakterskuespiller. Ganske som han også viste i blandt andet Paradise Alley. De fleste ser ellers det aldrende muskelbundt som uløseligt forbundet med film af den mere hårdtslående slags.

F.I.S.T. er dog ikke uden action. Men action er ikke i højsædet, og det er da heller ikke for dét, man skal vælge at se filmen.

Det er i langt højere grad for den historiske vandring gennem fire årtiers USA og en af verdens mest magtfulde fagforeninger på godt ondt. At man så i tilgift får fremragende skuespil over hele linien, trækker bestemt ikke ned.

F.I.S.T. har over tre årtier på bagen. Det bemærker man dog ingen måde i denne blu-ray udgave, hvor billed- og lydkvalitet er i top. Desværre bydes der ikke på noget ekstramateriale.

 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017