Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Eye in the Sky (2015)
 
 
  Genre: Thriller
Instruktør: Gavin Hood
Medvirkende: Helen Mirren, Aaron Paul, Barkhad Abdi m.fl.
Varighed: 98 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Scanbox
Udgivet: 8. september 2016
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
En række ledende medlemmer af en terroristgruppe skal mødes i Kenya. Blandt dem et britisk ægtepar, den engelske regering meget gerne vil fange og stille til ansvar for deres grusomme handlinger.

På en engelsk militærbase tager oberst Katherine Powell (Helen Mirren) derfor kommando over en multinational styrke, der skal fange terroristerne. Ud over hemmelige agenter og styrker i Kenya, har hun også kommandoen over en missilbevæbnet, amerikansk drone, der styres af den amerikanske løjtnant Steve Watts (Aaron Paul), fra Nevada i USA.

Satellitter og dronen finder bygningen og en lokal agent, Jama Farah (Barkhad Abdi), kommer tæt nok på huset til at kunne sende en insektlignende, minidrone med overvågningskamera ind i bygningen.

På den amerikanske flådebase Pearl Harborder en række specialister klar til at analysere billederne fra dronerne. Via avanceret software til ansigtsgenkendelse bekræfter de, at terroristere er samlet i bygningen.

Men missionen overvåges og skal godkendes endeligt af en styregruppe bestående af en general, flere politikere og ministre samt rigsadvokaten. Men inden gruppen når at give grønt lys for tilfangetagelsesmissionen, opdager Farah, at terroristerne er ved at gøre to selvmordsbombemænd klar til at sprede død og ødelæggelse et eller andet sted i byen.

På opfordring fra oberst Powell og efter lange diskussioner i styregruppen, skifter missionen karakter fra "fang" til "dræb". Men netop som angrebet sættes i gang, opdager drone-piloten Steve Watts, at en lille pige opholder sig alt for tæt på terroristernes gemmested. Han afbryder derfor angrebet.

Og nu starter polemikken for alvor. For hvem skal, kan og tør tage ansvaret for eventuelle civile tab, selv om endnu flere civile liv er på spil, hvis selvmordsbombemændene får lov at forlade bygningen?

Eye in the Sky er ikke kun drønspændende og meget fængende, men også uhyre aktuel. For vi hører jo jævnligt om drone-angreb, der har dræbt ledende terrorister osv.

Desuden er indblikket i de muligheder, moderne drone- og overvågningsteknologi byder på, både fascinerende og skræmmende. At kunne overvåge og dræbe på lang afstand fra selve "slagmarken" - uden selv at kunne ses eller opdages.

Men Eye in the Sky er også meget menneskelig og vedkommende, da man er med på sidelinjen hos beslutningstagerne, Det er de folkevalgte politikere, der spekulerer lige så meget på deres omdømme og det politisk korrekte som den kyniske, men logisk mest fornuftige løsning.

Skuespillet er glimrende. Ikke mindst Helen Mirren yder en fremragende præstation, men også alle andre leverer til fulde varen. Det er med til at gøre filmen meget intens, da man virkelig får lov at se ind i aktørernes tanker og følelser.

Teknisk er der ikke en finger at sætte på Eye in the Sky. Gode billeder og lyd, der afspejler situationerne undervejs rigtig flot.

Der er, når det kommer til stykket, ikke meget action - i hvert fald ikke før mod slutningen. Men til gengæld bydes der på rigelige mængder drama og spænding fra start til slut.

Jeg kan derfor varmt anbefale Eye in the Sky. Det er en fremragende film, der tilmed giver et fascinerende og skræmmende indblik i noget af det nyeste inden for moderne terroristbekæmpelse. Men når etik og moral bliver en del af beslutningsprocessen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017