Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Ettore Scola Collection (2010)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Ettore Scola
Medvirkende: Diverse kunstnere
Varighed: -
  Originalsprog: Italiensk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 17. august 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Ettore Scola er født i 1931 i Trevico (Avellino) i Italien. Han studerede jura på Roms Universitet, men det var filmen, der trak. Han debuterede som filminstruktør i 1964 med Se permette parliamo di donne.

Men det var først i 70'erne, han slog i gennem med komedier som Jalousi' det med blomster (Dramma della gelosia) og Grimme, dumme og beskidte (Brutti, sporci e cattivi).

Dernæst begyndte Scola at skildre store, historiske begivenheder set fra en skæv vinkel og gerne helt i gulvhøjde. Men dog stadig med bid, humor og et lunt glimt i øjet.

Som tilskuer føler man sig som en voyeur. Man deltager som fluen på væggen til små dagligdags begivenheder, mens historien beskrives diskret ude i kulissen og rundt om de deltagende i livet.

Man føler sig en lille bitte smule lusket over at smuglytte til hemmelige samtaler, se de usynlige tårer i øjenkrogene hos de forsmåede og kan ikke lade være med at smile, når samtaler eller begivenheder bliver muntre eller komiske.

Det er en af Ettore Scolas store forcer, at han formår at sætte fokus på de meget små detaljer og nuancer i livet, mens de store verdensbegivenheder blot anes og registreres et eller andet sted i baggrunden.

Det kan være et enkelt billede, en lille musikstrofe eller en tændt radio, der kører i baggrunden, der blot antyder, at der skrives verdenshistorie - derude et sted.

Men alt dette bliver samlet i ens bevidsthed til et element, der danner selve historien i tankerne.

I dette fornemme bokssæt fra Another World Entertainment, er der samlet fem underfundige film fra den store mesters hånd.

Klik på titlen og læs den fulde anmeldelse:

Lidenskab: En ung smuk soldat bliver udstationeret langt fra sit livs kærlighed og må nu leve i enfoldige omgivelser på en kaserne, hvor alle er mænd. På nær oberstens kusine, der er 29 år og jomfru. Men bestemt ingen skønhed og kan ikke vække en mands begær - eller?

Le Bal: Le Bal er fra 1983 og gennemgår Frankrigs historie fra 1936 til 1983. Skildret fra en danseklub, hvor musikken, mimikken, personerne og dansen er i højsædet. Her er ord overflødige og Le Bal er derfor helt ordløs.

La Famiglia: La Famiglia er en imponerende slægtssaga fra 1987. I 1906 bliver lille Carlos døbt og igennem de næste 82 år beskrives livets gang og Europas historie - kun gennem den store families villa på Via Scipione Emiliano 45.

En fattig mands historie: To naboer, der hver især er trætte af tilværelsen. Den ene er ung og træt af at trods sin universitetsgrad ikke kan få arbejde. Den anden er ældre og rigtig træt af sin fede, fordrukne kone.

Middag på italiensk: Tag med på ristorante Arturo al Portico og oplev den ægte italienske sødme, charme og livets skæbner. En film, man ikke kan undgå at blive bare en lille bitte smule forelsket i.

Har man fået endnu mere lyst til at se flere af Ettore Scola's film, kan Så gode venner var de vist, Terrassen, og en En ganske særlig dag varmt anbefales.

Kender man ikke Ettore Scola og hans jordnære, skæve, forunderlige univers, er bokssættet et godt sted at starte. Hans film kræver sit af tilskueren - ikke mindst tålmodighed, men hvis man giver hans film en chance, venter der store og smukke filmiske øjeblikke.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017