Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
En tør hvid årstid (1984)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Euzhan Palcy
Medvirkende: Donald Sutherland, Marlon Brando, Susan Sarandon m.fl.
Varighed: 102 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 5. februar 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Året er 1976 og stedet er en hvid forstad til Soweto i Sydafrika. Her bor historielæreren Benjamin (Donald Sutherland) med sin kone Susan (Janet Suzman) og sin søn Johan (Rowen Elmes).

De lever et godt, rigt liv og mangler ingenting. En dag bliver deres sorte gartner Gordons søn Jonathan arresteret og idømt piskning. Gordon henvender sig til Benjamin, men denne mener, at sønnen jo må have gjort et eller andet galt.

De afrikanske skoleelever ønsker at få muligheden for at blive undervist på engelsk og ikke på afrikaans, så de derved får de samme muligheder som de hvides børn til en videregående uddannelse. De starter en fredelig demonstration, der går over gevind, da det sydafrikanske sikkerhedspoliti skyder ind i mængden.

Desværre bliver Gordons søn Jonathan endnu engang arresteret, og denne gang slipper han ikke ud levende.

Gordon henvender sig atter til sin chef Benjamin, der naturligvis vil prøve at finde ud af, hvad der er sket med Jonathan. Benjamin er stadig i den naive overbevisning, at retfærdighed og lov eksisterer. Dette bliver startskuddet til et drama, hvor den højeste pris er livet.

En tør hvid årstid (A dry White Season) er fantastisk. Jeg ville nok ikke ligefrem flå den ned fra hylden grundet titlen, men den fortjener at blive set, debatteret og endnu engang blive set.

En tør hvid årstid er på mange måder meget ubehagelig og frygtelig realistisk. Den ubehagelige del er dels tortur, men ikke mindst vores forstokkede fordomme samt naive tro på at loven og retfærdigheden hører sammen. Det vises med al tydelighed i handlingen, at det gør den ikke.

Filmen er spækket med stjerneskuespillere, men jeg vil fremhæve en enkelt: Marlon Brandon i rollen som advokaten Ian McKenzie, der påtager sig hvervet med at anklage sikkerhedspolitiet. Det er eminent godt skuespil.

En tør hvid årstid er en film, der bare skal ses. Man kan ikke undgå at blive grebet og nærmest få flået hjertet ud. Det er godt nok en af de bedste film om racisme, apartheid og fordomme, jeg længe har set. Derudover giver den også et lille håb om fred og fordragelighed. Om mange år. Måske.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017