Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Endestation mord (1973)
 
 
  Genre: Krimi
Instruktør: Stuart Rosenberg
Medvirkende: Walter Matthau, Bruce Dern, Louis Gossett Jr. m.fl.
Varighed: 107 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 14. februar 2013
Anmeldt af: Katja Tinmark
 
 
En sen aftentime bliver en busfuld passagerer brutalt mejet ned med en maskinpistol af en af medpassagererne. Blandt ofrene er en politimand, kriminaldetektiven Dave Evans. Hans tidligere makker, den erfarne, men kyniske Jake Martin (Walter Matthau), bliver sat til at lede efterforskningen.

Dave Evans var egentlig sygemeldt, men Jake Martin finder hurtigt ud af, at hans tidligere partner i stedet nærmest arbejdede i døgndrift med en eller anden specialopgave. Men ikke en opgave, han var blevet givet af sine overordnede. Men hvorfor var han med bussen?

I forbindelse med efterforskningen får Jake Martin ny makker, Leo Larsen (Bruce Dern). Leo Larsen er en del yngre og mere entusiatisk end sin nye partner, men også langt mere impulsiv og hård i filten.

Langsomt begynder spor at dukke op i efterforskningen. Sporene peger mod en ældre, uopklaret mordsag, der gennem adskillige år har naget Jake Martin og som han ofte talte med sin nu afdøde kollega om.

Så trods ordrer om det modsatte, sætter Jake og Leo jagten ind på en tidligere mistænkt, der nu med stor sandsynlighed også er blevet massemorder. En jagt, der fører dem gennem San Fransisco for at kulminere på endnu en bus.

De svenske forfattere Maj Sjöwall og Per Wahlöö skrev fra 1965 til 1975 i fællesskab 10 bøger om kriminaldetektiven Martin Beck og hans kollegaers oplevelser i det svenske politis særlige drabsafdeling. Alle bøger er med tiden blevet filmatiseret - de fleste ad flere omgange.

Endestation mord (The Laughing Policeman) er en Hollywood-fortolkning af det populære forfatter-makkerpars fjerde roman i serien, Den skrattende polisen. En temmelig løs fortolkning, hvor historien i stedet for Stockholm er henlagt til San Fransisco.

San Francisco har ageret scene for et hav af film og tv-serier i krimi-genren. Ligesom storbyens bakkede gader har dannet kulisse for mangen en klassisk biljagt. Så selvfølgelig er der da også en indlagt en biljagt i Endestation mord.

Trods amerikaniseringen, fungerer Endestation mord ganske udmærket. Omend stilen minder meget om flere af de klassiske, amerikanske krimi-serier fra samme periode.

Walter Matthau (blandt andre Ryd forsiden og House Calls) er glimrende i rollen som den ældre og kyniske, men erfarne og eftertænksomme kriminaldetektiv Jake Martin.

Også Bruce Dern (for eksempel Family Plot og American Murder) er udmærket i rollen som Leo Larsen. I det hele taget er skuespillet og det filmiske håndværk godt.

Selve historien bevæger sig aldrig så langt væk fra det litterære forbillede, at det bliver uigenkendeligt. Faktisk er transformationen til amerikanske forhold temmelig smertefri, hvilket resulterer i en ganske fin krimi-fortælling.

Action er ikke i højsædet, omend der er en del og, selvfølgelig, en biljagt. Men det fungerer og det er jo egentlig hovedsagen. Alt i alt er Endestation mord et godt bud på en, efterhånden, klassisk krimi, hvor man ikke bliver bombaderet med synsindtryk og udpenslet vold i stride strømme.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017