Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Duellen (1943)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Michael Powell, Emeric Pressburger
Medvirkende: Anton Walbrook, Deborah Kerr, Roger Livesey, m.fl.
Varighed: 156 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 5. maj 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Løjtnant Clive Candy (Roger Livesey) er hjemvendt fra Boerkrigen dekoreret med Viktoriakorset. Tiden er lige før 1. Verdenskrig og situationen ulmer i Europa. Han får nys om via en engelsk guvernante bosiddende i Berlin, at tyskerne er ved at piske en ondsindet stemning op mod englænderne.

Resolut tager han til Berlin og møder brevskriveren, den smukke unge Edith Hunter (Deborah Kerr). Hun ved, hvem ophavsmanden til løgnehistorierne er. Nemlig Kaunitz, som Candy kender fra Boerkrigen. Candy mødes med Kaunitz og Candy formår at fornærme hele den tyske hær.

Dette munder ud i en duel på sabel for at genoprette den tyske ære. Candy skal duellere mod den tyske løjtnant Theodor Kretschmar Schuldorff (Anton Walbrook). Resultatet af duellen bliver, at begge parter ender på en privatklinik, og et venskab udvikler sig mellem Theo, Edith og Candy.

De går hver til sit efter endt sygeleje. Candy er tilbage i London og 1. Verdenskrig nærmer sig. Selvfølgelig bliver han udsendt til Flandern under krigen, nu som brigadegeneral, og her møder han sin kommende hustru, (Deborah Kerr). Tiden går, krigen slutter og han finder Barbara igen i Yorkshire.

Årene skrider frem og 2. Verdenskrig er en realitet. Og nu møder Candy igen sin tyske ven Theo. Denne gang som tysk krigsfange i en engelsk fangelejr ...

Duellen (The Life and Death of Colonel Blimp) er en lang affære. Men en af de bedre af slagsen. Jeg må indrømme, at jeg havde gruet for 2 timer og 36 minutter i selskab med en film fra 1943 i technocolor ... men jeg må med blussende kinder gå til bekendelse og sige, at Duellen fænger og ikke føles så lang.

Dialogerne foregår i et frisk tempo. Den brittiske humor er i top, ironien og satiren er dejlig, og selve handlingen holder vand. Billede og lyd er fin, og bærer overhovedet ikke præg af at have over tres år på bagen.

Originaltitlen The Life and Death of Colonel Blimp kan måske undre, da der ikke er nogle karakterer af dette navn i filmen. Colonel Blimp var en britisk tegneseriefigur kreeret af David Low i 1930'erne, som var en kritik af den britiske regering. Hvilket da også gjorde, at Winston Churchill forsøgte at stoppe filmproduktionen - men heldigvis uden succes.

Duellen er en perle blandt dramaer og krigsfilm. Det er en mellemting mellem krigsfilm og romance, men bliver på ingen måde kvalm eller langtrukken.

Jeg kan varmt anbefale at sætte de to og en halv time af til en gedigen omgang underholdning om venskab, kærlighed og grænser, der brydes.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017