Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Ditte Menneskebarn (1946)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Bjarne Henning-Jensen
Medvirkende: Tove Maës, Maria Garland, Karen Lykkehus m.fl.
Varighed: 99 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Ditte bliver født uden for ægteskab, hvilket på den tid var en stor skam. Moderen Sørine (Karen Lykkehus) overlader pigebarnet til bedsteforældrene Maren og Søren Mand, som lever under beskedne, men trygge kår. Ditte vokser op, og en skønne dag dør bedstefar Søren.

Sørine har i mellemtiden fundet sig en mand i prangeren Lars Peter, og de har fået flere børn sammen. Ditte, som nu har fået en passende alder, bliver hentet hjem til moderen og stedfaderen, så hun passende kan se efter hus, have og de mindre søskende.

Ditte kommer uforvarende til at røbe sin elskede bedstemoders hemmelighed overfor Sørine, som efterfølgende slår sin mor ihjel.

Det er en hjerteskærende historie, som nok alle os "gamle" kender. Vi voksede op med Martin Andersen Nexøs værker, og på et eller tidspunkt har vi vel set Ditte Menneskebarn i fjernsynet.

Selvom filmen er fra 1946 er den ganske seværdig, man kan vel kalde den en del af vores kulturarv og giver et glimrende tidsbillede.

Det er nok en af de allerførste socialrealistiske danske film, der blev produceret, og hvor er det dejligt at se, at det ikke er manden, der bliver fremstillet som et dumt svin, men derimod moderen.

Det er skønt, at Nordisk Film giver nyt liv til danske film klassikere, men de kunne nu nok have kælet mere for lyden. Den er mildest talt elendig og trækker ned i karakteren.

Se eller gense Ditte Godpige, Ditte Skarnsunge, Ditte Menneskebarn. Det er en af de største danske filmperler gennem tiderne.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017