Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Dirch (2011)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Martin P. Zandvliet
Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Lars Ranthe, Lars Brygmann m.fl.
Varighed: 111 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 6. december 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
ABC Revyen 1955. Makkerparret Kjeld (Lars Rentje) og Dirch (Nikolaj Lie Kaas) har stor succes med deres sketches. Især "Der sidder fire mand på en tømmerflåde".

De er elsket af alle. Især den høje, flotte Dirch med en mimik, der bare lægger folk ned af grin, har taget publikums hjerter.

De to er også makkere bag scenen. De er meget mere end blot makkere. De er hinandens sjælevenner og kender hinanden ind og ud.

Både Kjeld og Dirch har en fælles dæmon. Ikke en af den slags, man slås imod, men derimod en dæmon, der næsten er en kærkommen ven. Alkoholen. Begge har et massivt misbrug og i takt med deres succes stiger forbruget.

Et af Dirchs store ønsker er at spille seriøse roller. Det lykkes også at få overtalt Stig Lommer til at satse på Steinbecks Mus og Mænd, hvor Dirch får rollen som Lennie.

Men det er bare for sent for Dirchs vedkommende. Han er allerede sat i bås som den komiske mand, og bare han går over scenen griner folk.

Dirch er nok sin egen værste fjende og kan ikke sige nej. Ikke engang efter at Kjeld dør af et hjerteanfald i en alder af blot 41 år, kan han sætte foden hårdt nok i gulvet og gungre et stort nej.

Alle vil have en bid af det danske folkeklenodie, Dirch Passer. Pressen, kvinderne, teaterdirektørerne og, ikke mindst, publikum. Citronen skal presses til allersidste dråbe, og Dirchs skrøbelige hjerte giver op kort før Tivolirevyens forestilling den 3. september 1980. Kun 54 år gammel.

Dirch er en fantastisk film, og en meget dansk film, om en af vore største danske komikere. Jeg tror, at havde Dirch Passer fået lov, havde han også været en eminent karakterskuespiller.

Filmen er egentlig en meget tragisk, og lidt deprimerende og usentimental historie om to genier, der begge elskede scenen, det dekadente liv og det hårde arbejde, men som bare blev ædt op af både dem selv og alle andre.

Nikolaj Lie Kaas er Dirch i filmen. Hver en mine, mimik, intonering og selve kropssproget er Dirchs. Det er godt skuespilhåndværk, den gode Nikolaj har lagt for dagen, og viser også, at han har den største respekt for den kunstner, hvis liv han biograferer.

Men ... det sjette klaptræ går til Lars Rantje som Kjeld Petersen. Hold da op, hvor han bare bærer hele første halvdel af filmen oppe - i fantastisk samspil med Nikolaj Lie Kaas. Men Lars Rantje er som snydt ud af næsen på Kjeld Petersen. Gud ved, om han findes et eller sted i Rantjes anegalleri?

Det er en meget stor og yderst flot præstation, Lars Rantje yder. På trods af et hav af roller i diverse danske film, er han nok mest kendt for sin rolle som Jakob Sommer i tv-serien Sommer fra 2008. Jeg håber, at med Dirch kan vejen banes for flere karakterroller til Rantje. Han har et kæmpe talent.

Den eneste, jeg egentlig ikke kan forlige mig med, er Lars Brygmann i rollen som Stig Lommer. Jeg kunne ikke helt abstrahere fra hans rolle som Thomas La Cour fra tv-serien Rejseholdet.

Instruktøren Martin P. Zandvliet stod også bag Applaus, og jeg kan næsten ikke vente på hans næste udspil efter Dirch. Han er en spændende instruktør, der udviser stor forståelse og respekt for dels historien, dels karakterne.

Jeg havde i den grad glædet mig til at se Dirch og mine forventninger blev til fulde indfriet. Det er dansk film, når det er allerbedst.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017