Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
De usynlige børn (2005)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Spike Lee, Katia Lund m.fl.
Medvirkende: Adama Bila, Hannah Hodson, Qi RuYi m.fl.
Varighed: 124 minutter
  Originalsprog: Engelsk, mandarin, italiensk m.m.
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 3. marts 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
De usynlige børn er blevet til på initiativ af UNICEF, The World Food Programme og Italian Development Cooperation.

Otte instruktører giver hver deres bud på børns vilkår vidt forskellige steder i verden. I syv små episodefilm giver de hver især de usynlige børn stemme til at skildre deres liv og opvækst i en verden, der er præget af indre og ydre kaos, vold, fattigdom og kriminalitet.

Instruktøren Mehdi Charef skildrer børnesoldaten Tanza (Adama Bila) fra Burkino Fasos hårde liv. Allerede som 13-årig er han en lille hårdkogt soldat, der dog drømmer om blot at kunne gå i skole.

Instruktøren Emir Kusturica fortæller om Uros (Uros Milovanovic) i Den sørgmodige sigøjner. En dreng, der efter 550 domme for tyveri er havnet i ungdomsfængslet Milorad Glusa på Balkan. Uros skal løslades efter tre år i reformskolen, og hele hans sigøjnerfamilie tropper op.

Spike Lee beretter historien om Blanca (Hannah Hodson) i Herrens børn i Amerika. Hendes far er tidligere soldat og har kæmpet i Iran. Nu er han og moderen narkomaner - og AIDS-ramte. Det er Blanca desværre også, og hendes liv er ikke nemt. HIV-positiv, teenager og sort i Brooklyn.

I Bilo og Joao tager instruktøren Katia Lund os med til Sao Paulo i Brasilien. Her kæmper Bilu (Vera Fernandes) og Joao (Francisco Anawake de Freitas) deres daglige kamp som skrotsamlere.

Jordan Scott og Ridley Scott skildrer krigsfotografen Johanthans barndomsminder i Irland.

Stefano Veneruso fortæller Ciros historie i Ciro. En ganske almindelig dreng fra Napoli, der er rodløs og godt på vej til at blive kriminel.

Sluttelig er der historien om Song Song og Lille Kat, instrueret af John Woo. Her skæres kontrasterne mellem den rige kinesiske pige Song Song (Zhao ZiChun) og den fattige Lille Kat (Qi RyYi) op.

Selvom historierne hver for sig er hjerteskærende, virker det hele alt for pænt. Børnene er pæne og rene. Omgivelserne ligeså. Det virker bare forkert - taget i betragtning det alvorlige tema. Nemlig børns vilkår forskellige steder i verden.

Baggrundsmusikken følger fint de forskellige episodefilm, og selvom de syv episodefilm lyder som en værre jammerdal, er der plads til både humor og håb.

De to episodefilm, der satte sig fast hos mig, var Herrens børn i Amerika, der skildrer et stigende problem i USA med børn med AIDS og deres AIDS-ramte forældre, samt fordommene der er knyttet til denne sygdom.

Den anden, som lige i starten gav mig en positiv livsbekræftelse, men som fik tårerne frem, er historien om Song Song og Lille Kat. Meget smuk og rørende lille film.

Men trods sin pænhed er De usynlige børn en vigtig film, for disse børn eksisterer i virkeligheden. Man hører bare ikke så meget om dem. Nu har otte instruktører givet dem en stemme og sat fokus på børns vilkår og liv. Jeg håber blot, at den bliver set af mange og debatteret.

De usynlige børn er en gribende og medrivende film, der burde ses af enhver forkælet snothvalp, og deres forældre.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017