Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Det store stilehæfte (2013)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: János Szász
Medvirkende: László Gyémánt, András Gyémánt, Piroska Molnár, Ulrich Thomsen m.fl.
Varighed: 108 minutter
  Originalsprog: Ungarsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 21. august 2014
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Ungarn lige før anden verdenskrigs afslutning. Landet er i knæ. Sult, kulde og rådvildhed hersker.

Et forældrepar ønsker at beskytte deres to tvillingesønner mod de daglige bombardementer og tager dem derfor ud til Bedstemor (Piroska Molnár), som de ikke har set i de sidste tyve år. Hun aner ikke engang, at hun har børnebørn.

Bedstemor bor på landet og her skulle være nogenlunde sikkert for drengene. Bedstemor er bestemt ikke begejstret for at skulle passe disse horeunger og de kan se en jammerlig tid imøde.

Mor forsvinder. Far drager til fronten. Og tilbage er brødrene og deres ondskabsfulde, alkoholiserede satan af en bedstemor.

Inden brødrene blev afleveret, fik de et stilehæfte af far, som de skulle skrive deres oplevelser ned i. Alt. Brødrene lærer hurtigt, at den eneste måde, de kan overleve psykisk på, er at lægge alle følelser væk.

De lukker af for enhver form for empati, sult, smerte og kulde, ved at træne kroppen op til at kunne tåle smerterne. De to drenge bliver mere og mere forbundet med hinanden.

De læser hinandens tanker og reagerer ens. Altimens samtlige fortrædeligheder og ondskab nøje bliver nedskrevet i stilehæftet ...

Det store stilehæfte (A nagy füzet) er en meget kompleks film med en trist historie at fortælle. Den er gennemsyret af ondskab og had i en grad, jeg ikke har set før.

Der er ikke så mange lyspunkter i historien. Nogle få, leveret af blandt andet Ulrich Thomsen i rollen som tysk officer, der kommer til at beundre drengenes træning og stålsathed i at tåle smerte.

Men under al denne hadefuldhed er der bitte små fragmenter af kærlighed og medmenneskelighed. De er bare meget svære at få øje på. Det store stilehæfte er som skrevet kompleks og samtidig meget stillestående, hvilket giver en ualmindelig stærk oplevelse.

Drengenes mentale udvikling er ganske skræmmende at være vidne til, og dog kommer man til at holde af disse to knægte. De gør jo bare det, de , de skal, for at overleve.

Piroska Molnár, i rollen som bedstemoderen fra helvedet, er en fantastisk karakter og hun yder en toppræstation. Drengene bliver spillet af András og László Gyémánt, og de er fremragende - især i deres forvandling til iskolde, små mennesker.

Jeg kan varmt anbefale at bruge tid på Det store stilehæfte. Det er en meget anderledes krigsfilm og skildrer på formidabel vis, hvad krig og ondskab gør ved mennesker.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017