Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
Det forsømte forår (1993)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Peter Schrøder
Medvirkende: Frits Helmuth, Ebbe Langberg, m.fl.
Varighed: 90 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Buena Vista Home Entertainment
Udgivet: 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Jeg er fra den tid, hvor Hans Scherfigs roman Det forsømte forår var fast pensum på skoleskemaet, så jeg har tæsket rundt i den historie og kan den nærmest udenad.

Men for dem, der ikke kender denne fremragende klassiker, er der nu mulighed for at se et stykke dansk film af højeste kvalitet.

25 år efter studentereksamen fra Metropolitanskolen mødes eleverne igen til jubilæumsfest, og tankerne går tilbage til skoletiden, hvor lydighed, orden og disciplin blev banket ind i eleverne.

Især én lærer gør sig bemærket - Lektor Blomme perfekt spillet af nyligt afdøde Frits Helmuth. Rollen som Lektor Blomme er nok en af Helmuths mest markante karakterer, og han spiller gudsnådeligt som den benhårde, sadistiske og aner man lidt pædofile tendenser?

Lektor Blomme formår at drive eleverne helt ud til kanten og over i det røde felt - endda så grelt at een af dem tyr til den ultimative løsning - at forgifte et af Blommes maltbolcher.

Det er en pragtfuld film med pragtfulde skuespillere, både unge og gamle. Det var Peter Schrøders debut som instruktør i 1992, og det var en stor mundfuld at kaste sig ud i sådan en klassiker, men det lykkedes, og Peter Schrøder høstede stor ros. Men han valgte også den tids bedste skuespillere, og det bærer hele filmen oppe.

Det forsømte forår er en af de danske klassikere, der bør stå på dvd-hylden. Den kan sagtens ses igen - og igen - og igen. Der er hele tiden nye facetter og nuancer at finde.

En ting, jeg ikke forstår, er, at filmen er tilladt for alle men frarådes for børn under 7 år. Jeg synes, historien er barsk - både psykisk og fysisk, og hvis et "nybegynderskolebarn" ser den, vil han/hun nok blive endnu mere urolig og skræmt over skolen.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017