Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
De fortabtes by (1957)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Henry Hathaway
Medvirkende: John Wayne, Sophia Loren, Rossano Brazzi m.fl.
Varighed: 104 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 5. maj 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Siger man John Wayne, stiger forventningerne om en western automatisk. Men selv om den amerikanske skuespiller således primært forbindes med western-genren, spillede han også med i film inden for en del andre genrer. I De fortabtes by (Legend of the Lost), hvor John Wayne spiller en af hovedrollerne, er handlingen således henlagt til Saharas varme sand.

Paul Bonnard (Rossano Brazzi) ankommer til en nordafrikansk ørkenby, hvor han straks bliver berøvet af den lokale og smukke Dita (Sophia Loren). Han bliver dog hjulpet af den lokale, franske gesandt, der vejrer lette penge i morgenluften. Paul Bonnard er dog kommet med en mission for øje, hvorfor han kontakter den erfarne ørkenguide Joe January, der skal hjælpe ham i jagten på en kostbar skat, der er gemt i Saharas golde ørken.

Egentlig er det kun tanken, at skattejægeren og den erfarne guide skal tage turen ud i ørkensandet alene. Men skæbnen og Dita vil det anderledes, så ekspeditionen får et kvindeligt medlem, der snart skaber spændinger mellem de to mænd. Desuden bliver jagten på den store skat snart en jagt på vand og dermed et spørgsmål om overlevelse i stedet.

Det lykkes dog at finde den forsvundne skat, men det skaber blot nye problemer og spændinger mellem, ikke mindst, de to mænd. Det må nødvendigvis kulminere i et opgør, der ender med at sætte alle tre liv på spil.

Det er på mange måder befriende at se John Wayne i en anden rolle end den vante fra western-film. Desværre svinger filmen bare ikke helt så godt, som man kunne have ønsket. Skuespillet virker således meget forceret fra de tre primære aktører, og det bliver nærmest pinligt synligt, da der i det meste af De fortabtes by ikke er andre deltagere.

Ikke mindst samspillet mellem John Wayne og Sophia Loren halter gevaldigt. Der er simpelthen ikke den glød og nerve, som man ellers er vant til, når western-helten spiller op til sine kvindelige medaktører. Det er synd, for det er simpelthen så tydeligt, at det ikke fungerer mellem de to.

Når det er sagt, så skal det retfærdigvis nævnes, at der er masser af pragtfulde optagelser fra ørkenen. De fortabtes by er optaget i Libyen og ørkenens brutale skønhed kommer virkelig til sin ret. Desuden er historien mere end blot udmærket, men samlet set hæver filmen sig altså kun lidt over gennemsnittet.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017