Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Day Zero (2007)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Bryan Gunnar Cole
Medvirkende: Elijah Wood, Chris Klein, Jon Bernthal, Ginnifer Goodwin m.fl.
Varighed: 90 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC
Udgivet: 9. september 2009
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Fra 1. verdenskrig og til og med Vietnam-krigen gjorde USA brug af værnepligten. Efter Vietnam-krigen blev den ophævet ... indtil nu, hvor USA er med i Irak-krigen.

De tre barndomsvenner, taxachaufføren Dixon (Jon Bernthal), advokaten Rifkin (Chris Klein) og forfatteren Feller (Elijah Wood), får hver især et enslydende brev begyndende med "Vores nation har indledt en betydningsfuld rejse. Det er op til os at gøre verden til et mere frit og sikkert sted."

Det er deres indkaldelse til tjeneste i Irak, og afrejsedagen er allerede om tredive dage.

Dixon er stolt af at skulle tjene sit land. Feller, som er ude i en skrivekrise, er overhovedet ikke en slagsbror og er overbevist om, at han vil blive den første af de tre, der bliver dræbt i kamp. Rifkin er lige blevet partner i et advokatfirma og har absolut ikke lyst til at deltage i krigen. Derudover har han, og især hans kone Molly, i de sidste fem år udkæmpet deres egen krig - Mollys cancer.

Dixon, som glæder sig til at komme afsted, kan slet ikke forstå eller sætte sig ind i, at hans to venner viser modvilje mod at gøre deres land ære. Det kommer til mange diskussioner og murren i krogene. Men da Dixon møder sit livs kærlighed i form af lærerinden Patricia, begynder han at ændre indstilling. Lige pludselig har han alt at miste.

Feller har gået til psykiater de sidste syv år, og hun foreslår ham, at lave en top-ti liste over ting, han skal have prøvet, inden han tager afsted. Denne ide tager han til sig og går systematisk til værks.

Rifkin beder sin far, som har forbindelser i Senatet, om at tale hans sag og få ham af krogen. Rifkin har overhovedet ingen intentioner om at deltage i krigen.

Day Zero er en meget tankevækkende film, og det er sjældent set i amerikanske film, at der sættes spørgsmålstegn over USA's deltagelse - eller indblanding om man vil - i andre landes krige.

Dialogerne er fremragende og selve karakterne er meget troværdige. Diskussionerne om for og imod krigen, moral, etik og pligt bølger frem og tilbage, og det er interessante synspunkter, der dukker frem.

De tre hovedrolleindehavere Elijah Wood, Jon Bernthal og Chris Klein spiller formidabelt, og selv om jeg personligt ikke bryder mig synderligt meget om Elijah Wood, er det ham, der hiver karakteren op på fem klaptræer. Det er karakterskuespil i en klasse for sig.

Der er mange facetter og nuancer i Day Zero, og filmen efterlader mange spørgsmål og tanker hos tilskueren. På trods af at Day Zero er fra 2007, er den stadig yderst aktuel, og jeg kan varmt anbefale at se den.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017