Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Darkman Trilogy (2007)
 
 
  Genre: Action
Instruktører: Sam Raimi og Bradford May
Medvirkende: Liam Neeson, Arnold Vosloo, Larry Drake, Jeff Fahey m.fl.
Varighed: 270 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Soul Media
Udgivet: 13. marts 2013
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Hvad gør en filmmand, der er stor fan af tegneserier og superhelte, når han ikke umiddelbart kan få rettighederne til at lave en film med en af de kendte superhelte? Han skaber selvfølgelig sin egen superhelt.

Da Sam Raimi ikke kunne få lov til at lave en Batman-film, skabte han i stedet superhelten Darkman og instruerede efterfølgende selv sin første Hollywood-film med samme titel. Og satsningen blev en succes hos såvel anmeldere som hos biografpublikummet.

Nu har succes i Hollywood det jo med at starte en mindre lavine. Så Darkman endte med at blive til tre film i alt, tegneserier og videospil. Nu kan alle tre film fås herhjemme samlet i bokssættet Darkman Trilogy.

Darkman (1990)
Peyton Westlake (Liam Neeson) er forsker og arbejder ihærdigt på at udvikle en form for syntetisk hud, der skal kunne hjælpe patienter med svære forbrændinger. Desværre kan han kun få den kunstige hud til at holde i 99 minutter, inden den opløses af sig selv grundet lysfølsomhed.

Westlakes kæreste, der er advokat, finder beviser for, at en magtfuld entreprenør bestikker byrådsmedlemmer for at skaffe byggetilladelser. Det får gangsteren Robert Durant (Larry Drake) og hans bande til troppe op i Westlakes laboratorie for at få fat i beviserne.

Westlakes assistent bliver dræbt, mens Westlake selv bliver alvorligt skamferet i ansigtet og på hænderne. Efter at have sikret sig bevismaterialet, efterlades Westlake til at dø i en gaseksplosion.

Men Westlake overlever mirakuløst, men med svære forbrændinger. På hospitalet bliver Westlakes nervebaner til hjernen skåret over, så han ikke længere kan føle noget - heller ikke smerte. Til gengæld får forskeren overmenneskelig styrke, men bliver samtidig mentalt ustabil.

Efter at være stukket af fra hospitalet, begynder Westlake at genopbygge sit laboratorie, så han han komme videre i sin jagt på holdbar, kunstig hud. Westlake får lavet en maske af syntetisk hud, der dog kun kan holde 99 minutter, og kontakter sin tidligere kæreste, der tror han er død.

Samtidig begynder Westlake at tage kampen op med Durant og hans bande. Det sker blandt andet ved at forklæde sig som bandemedlemmerne, og Durant selv, på forskellige tidspunkter. Det er dog ikke nok til at undgå den uundgåelige og dødelige konfrontation med gangsterbossen og hans håndlangere ...

Darkman II: The Return of Durant (1995)
Fem år efter den oprindelige Darkman-film, bliver der så lavet en efterfølger. Både instruktøren, Bradford May, og hovedrolleindehaveren er nye. Og der er tale om en direkte-til-video film. Til gengæld går skurken fra første film, Robert Durant, igen. Ligeldes spillet af samme skuespiller som i den første film.

Peyton Westlake (Arnold Vosloo) prøver fortsat at finde en opskrift på syntetisk hud, der ikke opløser sig selv efter 99 minutter. Den skamferede forsker finansierer sine forsøg ved at stjæle fra gangstere.

Andetsteds i byen vågner Robert Durant (Larry Drake) efter længere tids koma. Gangsteren, der ellers så ud til at være blevet dræbt i den oprindelige film, befrier en fængslet forsker, der skal hjælpe Durant og hans håndlangere til et avanceret partikel-våben.

Westlake kommer i kontakt med David Brinkman, der også forsøger at udvikle kunstig hud. Brinkman, der har fået brudt den magiske 99-minutters grænse for holdbarhed, når dog ikke at indlede et samarbejde med Westlake, inden han bliver dræbt af Durants bande, da Durant skal bruge Brinkmans lokaler.

Da Westlake finder den myrdede hudforsker, er han klar over, at Durant er i live, og at Durant fortsat forsøger at få fingre i Brinkmans laboratorie. Nu blot fra Brinkmans søster, der snart efter bliver kidnappet af gangsteren og hans bande.

Westlake benytter sin syntetiske hud til at forklæde sig som forskellige af Durants håndlangere og dermed trænge ind i bandens gemmested. Her kommer det til et afgørende opgør ...

Darkman III: Die Darkman Die (1996)
Ganske som i den anden af Darkman-filmene har Bradford May instrueret. Ligeledes ser man igen Arnold Vosloo i hovedrollen som Peyton Westlake, ligesom den tredje, og sidste, film også er lavet direkte til videomarkedet.

Peyton Westlake (Arnold Vosloo) har stadig som mål at få udviklet kunstig hud, der vil kunne reparere hans skamferede ansigt og hænder permanent. Han bliver kontaktet af en speciallæge, der tilbyder at hjælpe med forskningen.

I speciallægens laboratorie lykkes det endelig. Westlake får skabt syntetisk hud, der ikke bliver nedbrudt af lys. Men desværre kun en ganske beskeden portion.

Det viser sig dog hurtigt, at speciallægen har skumle hensigter. Den korrupte forretningsmand og narkogangster Peter Rooker (Jeff Fahey) ønsker nemlig samme overmenneskelige styrke, Westlake besidder. Og det skal speciallægen, der er hans elskerinde, hjælpe med, mens den skamferede forsker er udset som forsøgskanin.

Westlake bliver derfor taget til fange og hans langtidsholdbare, kunstige hud taget fra ham. Efter kort tid lykkes det dog for at Westlake at stikke af, så han nu kan tage kampen op med Rooker i et forsøg på at få resultatet af sine anstrengelser tilbage.

Inden har Rooker dog fundet ud af at give både sig selv og sine håndlangere superkræfter. Men det stopper ikke Westlake, der ved hjælp af sin oprindelige formel for kunstig hud får skovlen under Rooker og hans bande.

Desværre bliver Rookers datter alvorligt forbrændt i opgøret. Og der er kun en meget begrænset mængde kunstig hud, der er langtidsholdbar ...

Treenigheden
11 år efter den sidste Darkman-film havde set dagens lys, beluttede Universal Pictures, der oprindelig stod for distributionen af de tre film, i 2007 at udgive alle filmene samlet i et bokssæt. Darkman Trilogy var dermed en realitet og fås altså nu også med danske undertekster.

Det ville være synd, at kalde tankerne bag Darkman-figuren for nyskabende. Videnskabsmand, der kommer alvorligt til skade, men til gengæld får superkræfter af en eller anden slags. Gaaaaab, den har vi vist set adskillige gange før.

At handlingen foregår i et temmelig dystert univers med hobevis af usympatiske forbrydere og andet godtfolk, kan heller ikke ligefrem kaldes unikt. Ligeledes er heltens kamp mod de onde parallelt med jagten på en løsning på egne problemer set før.

Men alligevel formår Darkman-filmene at fænge på sin egen måde. Særligt den oprindelige Darkman-film - set med mine øjne.

Hovedpersonen, Peyton Westlake aka Darkman-figuren, bliver i de tre film spillet af to forskellige skuespillere. I den oprindelige er det Liam Neeson (kendt fra blandt andre Chloe), mens det efterfølgende er Arnold Vosloo, der låner krop til den skamferede forsker med overmenneskelige kræfter.

Skurkene spilles overbevisende af henholdsvis Larry Drake og Jeff Fahey, hvor særligt Larry Drake skinner igennem. Han forstår til fulde, at skabe en gennemført utiltalende og ondskabsfuld karakter, man bare ikke kan sympatisere med på nogen måde.

Personligt havde jeg dog gerne set en anden skurk i toeren. Netop denne rolle udspillede rigeligt sig selv i den oprindelige film og det ville med fordel have tilført efterfølgeren lidt mere særpræg med en anden skurk.

Alle tre film byder på en spilletid omkring de halvanden time, hvilket giver bokssættet en samlet spilletid på 4½ time. Det er en voldsom bid, der for mange nok har bedst af, at blive skåret over i mere spiselige portioner.

Af de tre film er det helt klart etteren, der tiltaler mig mest. Den har det mere sjæl og karakter, der uden tvivl skyldes, at den er skabt ud fra en passion, frem for udsigten til lidt hurtige, ekstra skillinger på bundlinjen.

Alle tre film bærer dog tydeligt præg af begrænsede budgetter. Alligevel byder de alle på masser af action og brug af speciel effects. Omend særligt effekterne er set bedre, så er det lykkedes at skabe ganske udmærkede og seværdige film.

Skal jeg vurdere de tre Darkman-film samlet set, og det skal jeg nødvendigvis, når det nu er et bokssæt, ender resultatet midt mellem tre og fire klaptræer. For en, alt i alt, absolut godkendt præstation, der dog ikke formår at skille sig afgørende ud. Så smid roligt Darkman Trilogy op på hylden med de øvrige superhelte-film.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017