Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Dag og nat (2004)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Simon Staho
Medvirkende: Mikael Persbrandt, Maria Bonnevie, Pernilla August m.fl.
Varighed: 90 minutter
  Originalsprog: Svensk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 29. august 2005
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
"Hvis man gør færre fortræd som død end som levende, er det vel et tungtvejende argument".

Dette er ordene fra den 40-årige velanskrevne arkitekt, Thomas Ekman (Mikael Persbrandt), som har taget en uigenkaldelig beslutning. Han orker ikke livet mere, og han orker slet ikke at gøre alt det forkerte, han har gjort, godt igen. Thomas har stort set fra barnsben trampet rundt på folk og såret dem, og det kan der ikke rettes op på - derfor den tunge beslutning.

Men før handlingen føres ud i livet, er der visse personer, der skal tages afsked med, uden de fatter mistanke. Og dette gøres bedst ved at være et ualmindeligt gennemført dumt svin.

Den første er sønnen Emil, som Thomas i den grad sviner til. Dernæst hans nye kæreste, som får samme omgang. Sådan går det slag i slag med eks-konen, vennen, søsteren og moderen.

Thomas prøver at spinde en ende på denne livets sidste dag, og han kan nok være forvisset om, at hans pårørende aldrig nogensinde vil glemme den 9. september 2003, hvor han kl. 20.03 skød sig.

Det er en dybt rørende og barsk film, man ikke lige slipper med det samme. Den rammer dybt og inderligt. De intense dialoger, musikken, klipningen - ja, det hele gør et voldsomt og stærkt indtryk.

Den danske instruktør, Simon Staho har virkelig fået samlet nogle af Sveriges bedste skuespillere, men især skal Mikael Persbrandt fremhæves. Han er eminent i sin rolle som Thomas. Han er en forrygende markant skuespiller, der virkelig formår at træde i karakter. Lad os endelig få mere at se til ham - andet end som Gunvald i Kriminalkommisær Bech.

Ekstramaterialet bør nok også lige nævnes. Det byder på 79 minutter "Nat og Dag". Fem mennesker fortæller om deres liv, og om hvorfor de på et tidspunkt valgte selvmord, som sidste udvej, og hvordan de kom "på banen" igen. Meget tankevækkende, for selvmord er stadig et tabu-emne, men det er vel et hvert menneskes ret til selv at vælge.

Hvis man har mod på at se de mere mørke sider af sjælen, så sæt Dag og Nat i afspilleren. Den giver virkelig stof til eftertanke, og burde måske være fast pensum hos psykologistuderende.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017