Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Cross of Iron (1977)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Sam Peckinpah
Medvirkende: James Coburn, Maximilian Schell, James mason m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Soul Media
Udgivet: 28. marts 2013
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Året er 1943 og stedet er Østfronten. De tyske tropper er under stigende pres fra den voksende, russiske krigsmaskine, der vil gøre alt for at presse besætterne ud af deres land.

Rolf Steiner (James Coburn) er en garvet delingsleder i den tyske hær. Han nærer ikke længere illusioner om, at Tyskland vil gå sejrrigt ud af krigen. Hans eneste ambition er blot at overleve sammen med sine mænd.

Efter endnu en vellykket mission, bliver Steiner forfremmet til sergent af sin nye bataljonschef, den uerfarne kaptajn Stransky (Maximilian Schell), der netop er ankommet fra Vestfronten. Der er dog ikke ligefrem gensidig sympati at spore mellem de to mænd.

Situationen bliver ikke bedre, da kaptajn Stransky under et russisk angreb går i spåner, men efterfølgende rapporterer til områdets øverstbefalende, oberst Brandt (James Mason), at han personligt ledede modangrebet. En opfattelse, Steiner langt fra deler.

Ikke desto mindre lægger Stransky billet ind på en hædersbevisning, Jernkorset, for udvist mod under kamp. Det er nemlig netop for at få Jernkorset, at kaptajnen er taget fra det fredelige Paris til Østfronten.

Der er bare et problem. Oberst Brandt tror mere på den rebelske Steiner, der allerede selv har Jernkorset, end den urutinerede kaptajn. Så da Kransky øjner en chance for at slippe af med Steiner, tøver han ikke med at tage den.

Den erfarne sergent og hans gruppe af garvede soldater ender derfor forladt bag fjendens linjer. Men de giver ikke op ikke uden videre, og nærmer sig derfor snart de tyske linjer. Desværre har den den skruppelløse kaptajn Stransky forberedt en ´ubehagelig velkomst ...

Cross of Iron formår ikke kun at vise krigens gru og blodsudgydelser, men også den totale meningsløshed. Samtidig giver den et lille indblik i det had, der var mellem de stridende parter på Østfronten under anden verdenskrig.

Dermed har instruktøren, Sam Peckinpah (blandt andre Bring me the Head of Alfredo Garcia og The Osterman Weekend), har, trods et skrabet budget, begået et brag af en krigsfilm. Og det gør i mine øjne Sam Peckinpahs første, og eneste, krigsfilm til en af hans absolut bedste film.

Skuespillet er også fremragende. Især James Coburn er eminent i rollen som den kyniske Rolf Steiner. Men han får også rigtig godt modspil af Maximilian Schell i rollen som den overambitiøse kaptajn.

Cross of Iron fortæller også historien om, hvor dybt et menneske er i stand til at synke, blot for at opnå et overfladisk mål. Og hvor meget modgang et menneske kan klare, uden at give op.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale Cross of Iron. Et must på hylden med krigsfilm.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017