Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Carmen (2005)
 
 
  Genre: Drama/opera
Instruktør: Mark Dornford-May
Medvirkende: Pauline Malefane, Andries Mbali, Andile Tshoni m.fl.
Varighed: 123 minutter
  Originalsprog: Xhosa
Distributør: Criterion Film
Udgivet: 4. februar 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
De fleste kender Georges Bizet´s opera Carmen fra 1875. Men i Mark Dornford-Mays version udspilles handlingen ikke i Sevilla, men derimod i Khayelitsha - et af Sydafrikas største townships.

Her arbejder den frodige og lidenskabelige Carmen på tobaksfabrikken. Hun er en femme fatale, og ingen skal fortælle hende, hvordan hun skal gebærde sig som kvinde. Hun er stolt og uafhængig og ved hvad hun vil.

Mænd drages af hende, men de er ikke så sjove at lege med, når de er frivillige og kåde som små hundehvalpe, derimod tiltrækkes hun af politisergenten Jongikhava (Andile Tshoni), som er en retskaffen mand, der holder sig til Biblens (og mors) ord.

Carmen får nedbrudt hans modstand, og han falder for hende. Men så starter alle problemerne og dramatikken. For Carmen har fået sin vilje og er allerede på vej mod nye erobringer.

Carmen spilles og synges af Pauline Malefane. Hun er en stor skude, men hold da op - hvor er hun sensuel og bevæger sig så yndefuldt, at det er en fryd for øjet. Hun synger librettoen på det lokale tungemål xhosa, der har en meget karakteristisk kliklyd, og det er en fantastisk oplevelse at høre og se Bizets Carmen på denne måde.

Carmen (U-Carmen e-Khayelitsha) er optaget on-location, og det giver en helt forrygende stemning med bål i olietønder, den udendørs frisør, slagteren, der har flere fluer end kød, og blikskurene, støvet og snavset.

De mange optrædende er for øvrigt fra den internationale anerkendte teatertrup Dimpho Di Kopana, og de kan virkelig både synge og spille skuespil.

Man behøver bestemt ikke at være operafan for at nyde Carmen i denne udgave. Jeg tror alle vil få en på opleveren af denne udgave. Her er alt: Drama, kærlighed, forførelse og hævngerrighed og det hele er krydret med god musik, fantastiske billedoptagelser og godt skuespil. Carmen vandt da også Guldbjørnen på Berlin Film Festival i 2005.

Man kan ikke undgå at blive besnæret af denne nutidige udgave af Carmen og de to timer, den varer er ikke for lang tid. Så jeg vil varmt anbefale denne perle.

Integrer dig med sofaen, fuld skrue på lyden og nyd dette kulørte drama - europæisk opera på afrikansk. Det kan ikke blive bedre.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017