Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 100
Caprino - Musik på loftet (1950)
 
 
  Genre: Animation
Instruktør: Ivo Caprino
Medvirkende: Askeladden, Lars, Lotte m.fl.
Varighed: 63 minuttter
  Originalsprog: Norsk
Distributør: SF Film
Udgivet: 21. november 2006
Anmeldt af: Zenia Fruerlund
 
 
Ivo Caprino er mest kendt for dukkefilmen "Bjergkøbing Grand Prix" fra 1975. Men faktisk startede Ivo Caprino allerede i 1949 med at lave små korte eventyr med dukker. På denne DVD ligger bl.a. Norges allerførste 35 mm farvefilm, nemlig kortfilmen Musik på loftet.

Caprino er blevet lidt en kult-figur langt ud over den norske statsgrænse, og det forstås tydeligt, når man ser hans film. Ingen kan være i tvivl om at Ivo Caprino arbejder med hele sit hjerte i dét, han laver. Hans eventyr er for alle aldre, og de bringer både og varme frem hos store som små.

Musik på loftet (1950) 8 minutter
Eventyret om Lars & Lotte, der bor sammen med deres far, der laver musikinstrumenter og har en musikforretning. Til trods for faderens musikalske "hjerte", så har hverken Lars eller Lotte nogen interesse i at lære at spille på noget instrument. Men en aften hvor de er lagt i seng, kommer Ole Lukøje forbi og pludselig hører Lars og Lotte musik fra loftet. Alle de gamle instrumenter vil så gerne vise de to børn, hvor smukt de kan spille, og de afholder en fantastisk drømme-koncert for hele byen, hvor Lars og Lotte også viser deres nyopdagede interesse for musikkens glæder.

Askeladden og de gode hjælpere (1961) 15 minutter
Askeladden vil så gerne giftes med den smukke prinsesse. Men for at få hende, har kongen stillet som krav at man skal bygge ham et prægtigt skib, der både kan sejle til vands, til lands og i luften. Askeladden's brødre har ingen tiltro til hans evner, efter de selv har forsøgt sig, Men Askeladden giver nu ikke bare sådan op og med hans venlige sind og åbenhed, går han i skoven for at finde det bedste træ til et sådan skib.

Men i skoven møder han en gammel heks, som beder om hans hjælp og for den hjælp, vil hun gerne hjælpe ham med hans forehavende. På vejen til Slottet, møder Askeladden nogle underfundige personligheder, men som den venlige og rare sjæl han er, tager han gerne alle med, som vil følges med ham.

Ræve enken (1962) 15 minutter
Der var engang et rævepar, som levede så lykkeligt. Men en dag dør han-ræven og den stakkels ræve enke, sørger stort over tabet af sin elskede. Men mange af skovens dyr, ønsker at bejle til den smukke ræve enke og en efter en tager de til hendes hus for at anmode om hendes pote. Men på vejen til enke rævens hus, møder de blandt andet en heks og en lille kanin ...

Syvende far i huset (1966) 15 minutter
Eventyret om den trætte vandringsmand, der en aften søger natte-ly på en gård i skoven. Men det er nu ikke så ligetil, for der skal spørges og om tilladelse hos faderen, som er ældste herre i huset.

Ivo Caprino har haft mange gode og kærlige folk til at hjælpe sig med at lave sine elskede film. Hans mor, Ingeborg Gude Folkestad, modellerede blandt andet dukkerne til "Musik på loftet" samt "Askeladden og de gode hjælpere", som for øvrigt havde premiere i påsken 1961 i Saga Kino i Olso, hvor den blev rigtig flot modtaget.

For at Ivo Caprino kunne få råd til at lave sine elskede dukke-film, producerede han reklamefilm, hvilket han startede med i 1949, hvor han første reklamefilm "Pertptuum Mobile" vandt Annoncørernes Oscar i 1951.

I alt blev det til 38 reklamefilm. Men som i sine egne film, hjalp hans mor ham også med at modellere dukkerne til reklamerne, og de fleste reklamer indeholder dyre-figurer, hvilke Ivo havde er stort hjerte for.

Af danske stemmer/indtalere, kan blandt andre nævnes: Bent Mejding, Susse Wold, Jette Sievertsen, Helene Wolhart Moe, Daniel Vognstrup Jørgensen, Christian Damgaard, Michael Elo m.fl

At sætte sig ned og fordybe sig i Ivo Caprino's verden, er som at træde tilbage i den trygge og varme barndom. Alle de fantastiske nyrestaurerede film er en fryd for både øje og sjæl.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017